h i r d e t é s

Egy férfi égési sérüléseit halbőrrel gyógyították meg

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy férfi égési sérüléseit halbőrrel gyógyították meg

2023. április 18. - 18:04

A tilápia hal bőre megfelelő előkészítés után alkalmas lehet az égési sérülések gyógyítására. 

Fotó: Journal of Surgical Case Reports, 2019/ IFL Science

Halbőrrel gyógyították meg egy férfi megégett karját Brazíliában – számolt be az IFL Science. A szokatlan eljárás alkalmával az Afrikában őshonos, de Brazília folyóiban is megtalálható édesvízi hal, a tilápia bőrét használták fel, amely a kutatók szerint magas 1-es típusú kollagéntartalma miatt alkalmas a sebgyógyításra.

A tanulmány egy 23 éves férfi esetét írja le, akinek a karja, az arca, valamint a törzse is megégett, és a gyógyulásában a tilápia hal bőre jelentette a megoldást. Először is, a halbőrt vegyileg sterilizálták, glicerinnel kezelték, tesztelték baktériumokra és gombákra, majd hűtötték, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát. Miután a férfi karján megtisztították a sebeket, és eltávolították az elhalt szöveteket, a kezelt tilápia bőrt  a tetejére helyezték. Ezután a halbőrt az égési sebekre használatos ezüst-szulfadiazin krémmel bekenték, majd gézkötéssel rögzítették. A kötést 72 óra elteltével eltávolítottak, ezzel biztosítva a tilápia bőr megtapadását a seben.

Megakadályozza a nedvesség és a fehérjék elvesztését a bőrön, és a sebhez tapad, amíg az be nem gyógyul” – mondta Dr. Edmar Maciel, a tanulmány egyik szerzője a The New York Timesnak tavaly. Az orvos szerint a halbőr egyszerre segíti a gyógyulást és biztosít megfelelő védelmet a fertőzések elkerülésére.


Fotó: Journal of Surgical Case Reports, 2019/ IFL Science

A halbőrt végül a 12. és a 17. napon távolították el a férfi jobb, illetve a bal karjáról. A tilápia bőre alatt – amely az idő elteltével megszáradt és meglazult – a seb teljesen begyógyult.

Korábban sertés, sőt béka bőrt is használtak ilyen esetekhez, de a brazil állami kórházakban ezek nem mindig állnak rendelkezésre, ezért a leggyakrabban gézkötést alkalmaznak, amely rendszeres és fájdalmas cserét igényel. Brazíliai folyóiban azonban milliószámra nyüzsögnek a tilápia halak, így a használatuk fenntartható és kíméletes alternatívát jelenthet a kórházak és a betegek számára egyaránt. (techworld.hu)