h i r d e t é s

Egy földrengéstől bármikor kitörhet a bolygó legnagyobb vulkánja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy földrengéstől bármikor kitörhet a bolygó legnagyobb vulkánja

2021. május 28. - 12:24

A Miami Egyetem kutatói szerint egy nagyobb földrengés bármikor kitörésre késztetheti Hawaii Mauna Loa vulkánját – írja az EurekAlerten egy sajtóközlemény.

A Mauna Loa Hawaii-n - Forrás: dlmag

A szakértők műholdas felvételek segígségével megvizsgálták a magma áramlását és a földmozgásokat is. Azt találták, hogy egy 6-os erősségű, vagy annál nagyobb földrengés felszabadíthatja a föld alatt fortyogó magmát, a vulkán kitörését eredményezve.

A Manua Loánál a rétegek oldalmozgása és a kitörések összefüggenek egymással. 2014 óta újabb magmaáramlás zajlik, előtte négy évig a régi magma folyamatosan a tenger felé zúgott, helyet adva a keleti rift zónában az új magmának.

Az eredmények alapján a kutatók arra következtetnek, hogy a vulkán nyugati területein lassan érik egy földrengés, de nem biztos, hogy ez bármilyen kitörést eredményez majd, mert az ilyen tektonikus földrengések elég gyakoriak, és szükségesek a vulkán működéséhez. Ha a magmaáramlás ilyen mértékben folytatódik, valószínű azonban egy kitörés. A szakértők azonban felhívják a figyelmet: nincs adatuk a magma mozgásáról 2002 előttről.

A Manua Loa 9 kilométer magas a tengerfenéktől mérve a csúcsig, utoljára 1984-ben tört ki, egy 1950-es kitörésnél pedig csak három órára volt szüksége a lávának ahhoz, hogy elérje a Kona partját. Egy hasonló kitörésnél nagyon kevés lenne ez az idő arra, hogy evakuálják az embereket. (24.hu)

Címkék: