h i r d e t é s

Egy gumigyár történetének kezdete

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy gumigyár történetének kezdete

2023. július 11. - 10:20

Vannak olyan márkák a világon, amelyeket mindenki ismer. Lehet csak a logóját, de az is lehet, hogy rendszeres felhasználói vagyunk egy adott gyártó termékeinek. A Michelin-babát mindenki ismeri, még az is, aki nem autótulajdonos vagy nem is ilyen abroncsokat használ a járművén, de mégis mikor kezdődött a története a márkának?

Forrás: gumiflex.hu

A több mint 100 évvel ezelőtti kezdet

A Michelin ma már minden gumiabroncs nagykereskedelem kínálatában megtalálható, így a Gumiflex oldalán is, de több mint egy évszázadra volt szükség ahhoz, hogy idáig eljusson a márka. A céget két testvér alapította még 1889-ben, André és Edouard Michelin. Maga a márka egyébként már 1829 óta létezik, ami egy családi vállalkozásnak indult. Az első termékeik között gumiból készül labdák és egyéb gyermekjátékok voltak.

1889-ben aztán nagy beruházások történtek: elkezdtek befektetni kaucsuk ültetvényekbe, majd 1891-ben érkezett a nagy ötlet, hogy járművekhez gumikat készítsenek. Az ötlet egyébként onnan származik, hogy egyszer valaki betért hozzájuk, hogy szeretné a kerékpárja gumiját megjavíttatni. Már az elején lerakták a javítható abroncsok alapjait, az első felfújható változatot pedig már 1895-ben, egy francia autóversenyen mutatták be.

A híres kabalafigura 1898-ban jelent meg reklámként, azóta természetesen sokat változott, de a jól felismerhető, jellegzetes vonásai már akkor is megvoltak. Az első világháborúban a gyárakban hadi repülőgépeket készítettek, az utána következő békeidőben pedig visszatértek az abroncsok gyártásához és a fejlesztéshez. 1923 volt a következő mérföldkő: a 2,5 bar-os, relatív abroncslégnyomáson működő gumi, amivel már 15 ezer kilométert is meg lehetett tenni.

Az egész világon ismerik a márkát

Még a márka történetének kezdetekor 53 munkavállalóval rendelkeztek, azonban ez a szám 1927-re elérte a 10 ezret. 1934-ben kijött a Michelin Pilot abroncs, ami nagy sebesség mellett adott nagymértékű tapadást és teljesítményt. Ezt 1965-ben követte az első aszimmetrikus mintázatú gumi, amit szintén gyors autókhoz terveztek.

Később a kínálat tovább bővült: kerékpár-, motorkerékpár- és autóversenyeken jelentek meg, egyre nagyobb teljesítményű, teherbírású, speciális gumik fejlesztésével. Az igazi csúcspont az volt, amikor 1977-től 1984-ig, valamint 2001-től 2006-ig a Forma 1-ben is megjelentek.

Szem előtt a jövő

A Michelin mindig is próbált a versenytársak előtt járni. Már 1994-ben felismerték az energiatakarékos gumik fontosságát, el is indítottak egy külön részleget, ami csak ezekkel az abroncsokkal foglalkozik és fejleszti őket. Ezeknek az új gumiknak a lényege, hogy sokkal nagyobb élettartammal rendelkeznek, a fogyasztást is nagymértékben csökkentik, és az egész autó stabilabb lesz vezetés közben.

A gumivásárlás ma már gyerekjáték lehet ilyen minőségi gyártók mellett. Igyekezzünk mindig az elérhető legjobb megoldást választani.