h i r d e t é s

Egy új kutatásból kiderült, hogy mely mobilok gyűjtik a legtöbb személyes adatot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy új kutatásból kiderült, hogy mely mobilok gyűjtik a legtöbb személyes adatot

2021. április 06. - 07:30

A Google szerint hibás a kutatási módszer, az Apple pedig hangsúlyozza, hogy nekik a felhasználók személyes adatai a legfontosabbak. A friss kutatásból pedig kiderült, hogy ezen állítások mennyire igazak.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Trinity College egyik munkatársa a napokban publikálta legújabb kutatásai eredményeit, amit a Google rögtön vitatni is kezdett. A tesztek szerint ugyanis az Androidos mobilok hússzor több adatot gyűjtenek a felhasználókról, mint az Apple készülékei. A dublini kutató a telefonokon előre telepített alkalmazások nyugalmi állapotbak közvetített adatait mérte. Meglepő módon az Apple és a Google rendszere is a felhasználó beleegyezése nélkül teljesen hétköznapi műveletekről is továbbít adatokat, például ha a beállítások menüpont alatt nézelődik az adott telefon tulajdonosa. Az mért eredmények szerint, gyártótól függetlenül nagyjából 5 percenként történik valamiféle adattovábbítás még akkor is ha nincs használatban az eszköz. Az persze nem tiszta, hogy ilyenkor milyen információkat küld a mobil, lehet ezek rendszerdiagnosztikai adatok és a személyes adatokhoz nem sok közük van. Az iOS a Siri-t, a Safari-t és z iCloud-ot használja főképp az adatgyűjtésre, a Google a Chrome-ot, a YouTube-ot a Dokumentumokat, de még az Óra alkalmazást is bevetik erre a célra.

A mérések szerint, egy Androidos mobil nyugalmi állapotban, 12 óra alatt nagyjából 1 MB adatot továbbít a Google szervereire. Az iOS ugyanannyi idő alatt viszont csupán csak 52 kB-ot küld az Apple-nek. Az ír szakember szerint csak az USA-ban a Google napi szinten 1,3 TB adatot gyűjt a felhasználókról, még az Apple csak 5,8 GB-ot.

A kutatás eredményére a Google sajtóközleményben reagált, amiben kijelentik, hogy az alkalmazott vizsgálati módszer hibás, annak eredményével nem értenek egyet. (gsmring.hu)