h i r d e t é s

Egyetem, begyedem

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyetem, begyedem

2022. május 18. - 17:42

Az Alkotmánybíróság néven regnáló testület elkaszálta Karácsony mindkét, népszavazásra feltett kérdését (a Fudan Egyetemről, illetve az álláskeresési járadék, lánykori nevén a munkanélküli segély időtartamának meghosszabbításáról).

A főpolgármester a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő ívek leadásán a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában január 21-én. - Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Nem a döntés meglepő: ez a testület alázatosan és maradéktalanul kiszolgálja Orbán érdekeit, (hiszen ma már valamennyi tagja Orbán csatlósa), hanem az, hogy speciel ezekben az ügyekben jogszerűen döntöttek!

Nem is értem! Karácsonynak nincsenek jogászai?

A népszavazásról szóló törvénynek a még csak nem is Orbán által, hanem előtte, a jogállam idején megfogalmazott kérdéses rendelkezései (milyen kérdésekben nem lehet népszavazást tartani) talán éppen ezért világosak és egyértelműek!

Nem lehet népszavazást tartani megkötött nemzetközi szerződéseket, illetve az elfogadott költségvetést érintő ügyekben!

Mi nem világos?

A Fudan Egyetem létesítéséről a kormány szerződést kötött a kínai kormánnyal, az álláskeresési járadék pedig szoros összefüggésben áll a költségvetéssel.

Az más kérdés, hogy Orbán mocskos trükkjei itt is teljes létszámban felvonultattak.

A két kérdést, méghozzá "nevük elhallgatását kérő magánszemélyek" – mert hát a jóságos Orbán nem korlátozza hatalmi szóval a népakarat kifejezését – a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria előtt is megtámadták, minden lehetséges módon megpróbálva akadályozni a népszavazást.

Orbán ellen-népszavazást is kezdeményezett, mely aztán hamvába holt, de arra alkalmasnak bizonyult, hogy elbizonytalanítsa az embereket: akkor most mi a fene történik?

Minden módon hátráltatták az aláírás-gyűjtést és az ívek hitelesítését, nehogy véletlenül a választások előtt, vagy azzal egyidejűleg lebonyolítható legyen.

(Az utóbbi jogszabályi tilalom miatt egész addig szóba se jöhetett, amíg Orbán saját négy kérdése, többek közt és elsősorban a gender-ügyben, de a Fudan ügyében is nem került előtérbe: akkor villámgyorsan az igényekhez igazították a törvényt.)

A Kúria végül jogerősen átengedte Karácsony kérdéseit, úgyhogy újra elő kellett húzni a tarsolyból a "neve elhallgatását kérő magánszemélyt", rögtön kettőt is, a Fudan ügyében.

A választások után pedig Varga Judit már felvállalta (engedélyt kapott rá), hogy a kormány nevében kaszáltathatja el az álláskeresési járadékra vonatkozó kérdést.

Varga pedig, egyébként ezúttal "baráti/fegyvertársi környezetben" élete első nyertes ütközetébe bocsátkozhatott.

Nehéz dolga nem volt: egy végzős egyetemi hallgató vizsgafeladata lehetne.

Szóval magas labdát adott fel az ellenzék megint lecsapásra!

Mert a Fudan-kérdést úgy is meg lehetett volna fogalmazni, hogy ne érintsen nemzetközi szerződést! Például: akarja-e, hogy a magyar egyetemi diákváros helyett, annak tervezett helyszínén kínai egyetem létesüljön?

A nemzetközi szerződés tudomásom szerint a helyszínt ugyanis nem jelöli ki.

Persze, akkor is elkaszálták volna valamivel. Hogy piros hó esik, vagy ilyesmi. De legalább beleizzadtak volna! Ennél többet pedig manapság itthon nem lehet elérni.