h i r d e t é s

Egyre kevesebb a cég, de egyre aktívabbak a megmaradók

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre kevesebb a cég, de egyre aktívabbak a megmaradók

2019. december 17. - 14:01

A csökkenő cégszám ellenére a közzétett cégadatváltozások összesített értéke folyamatosan nő, és úgy tűnik, egyre gyorsabb a menedzsment cseréje is a hazai cégek körében.

Illusztráció: H. Szabó Sándor

Jelenleg mintegy 520 ezer cég működik a hazai gazdaságban, ami 7 ezerrel alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti érték. Úgy tűnik azonban, hogy a csökkenő cégszám ellenére a cégadatváltozások száma folyamatosan növekszik, mivel egyre aktívabbak a megmaradó szereplők.

A hazai cégbázist tekintve minden fontos cégadat sűrűbben változik 2019-ben, mint a korábbi években. Az átlagosnál is gyorsabban változik a tulajdonosi szerkezet, a menedzsment, de még a székhely is

– kezdi elemzést Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője.

2019 első 10 hónapjában 74 ezer hazai cég esetében történt tulajdonosváltozás, ami 37 százalékkal magasabb érték, mint 2018 azonos időszakában. A tulajdonosi szerkezet változása mindig az egyik legkomolyabb változás a cégek életében. A tulajdonosi kör egyre sűrűbb változása azt jelzi, hogy nemcsak a cégfluktuáció magas a hazai cégvilágban, hanem a megmaradó cégek életpályája is egyre dinamikusabban változik.

A cégadat változások sűrűsége természetesen nem egyenletes a teljes hazai cégbázisban, vannak állandóbb szerkezetű szereplők, de nem ritkák a nagyon sűrű tulajdonoscserék sem. 2019-ben eddig 730 cégnek változott legalább 4-szer a tulajdonosi szerkezete, míg ugyanez az érték 2018-ban még csak 300 körül volt.

A változások egyrészt a cégek alkalmazkodóképességének növekedését jelzik, másrészt a generációváltások hatása is egyre inkább kimutatható

 – mondja az Opten szakértője. A tulajdonosok mellett a cégjegyzésre jogosultak körében is egyre nagyobb a változások frekvenciája. Az év első 10 hónapjában 61 ezer cégnél változott a cégjegyzésre jogosultak köre, ebből közel 1000 cégnél több mint 3-szor tett közzé a cégbíróság új aláírót.

A cégadatváltozások sora természetesen nem csak a képviselők személyében érhető tetten. 2019-ben több mint 26 ezer cégnek változott a székhelye, ami 8 százalékkal magasabb érték, mint 2018 azonos időszakában volt. A fizikai költözés sokszor nem egyszerű a cégek életében, hiszen a költözés általában jóval több az adminisztrációs változásnál. Ennek ellenére vannak notórius költöző vállalkozások, az év első 10 hónapjában 37 vállalkozás legalább 4-szer költözött, ezek a társulások gyakorlatilag minden évszakban más helyszínen végezték központi tevékenységüket.

Mindezek mellett a „brand”-ek, cégnevek sem olyan állandóak már mint korábban. Havonta átlagosan 800 cégnév változást tesz közzé a cégbíróság, ami 13 százalékkal magasabb érték, mint előző évben. Az egyre gyorsuló világ hatása tehát számszerűen kimutatható a hazai cégbázis alapadataiban is. A cégadatváltozások mellett a munkavállalók köre is egyre sűrűbben változik, és a termékfejlesztési ciklusok is rövidülnek, így az alkalmazkodóképesség egyre komolyabb kihívás a hazai vállalkozások számára. Az állandóság sokáig a stabilitás szinonimája volt, ma már azonban egyre dinamikusabban kell működnie a vállalkozásoknak, ha hosszú távon is stabil eredménytermelő képességet szeretnének fenntartani.