h i r d e t é s

Egyre nehezebben fenntartható a benzinárstop, január 1-től újabb feltételek jöhetnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre nehezebben fenntartható a benzinárstop, január 1-től újabb feltételek jöhetnek

2022. november 28. - 05:36

A nagyobb töltőállomások is korlátozzák a hatósági áras üzemanyagot, sőt olyan hely is van, ahol már csak 10 litert lehet 480 forintért tankolni.

A kis kutak a jövő héten sem kapnak üzemanyagot. Közben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. A sofőrök egy része kénytelen több kutat körbejárni, hogy megteljen a tank.

Közben a Magyar Ásványolaj Szövetség emlékeztet: már most komoly ellátási problémák vannak.

Azt gondolom, hogy a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban

– fogalmazott Grád Ottó.

Az energetikai szakértő úgy látja: a kormánynak valamit lépnie kell.

Hogyha megint tovább viszik, és ugyaneze az áron, forintban, akkor valójában az lesz, hogy a fogyasztás tovább fog emelkedni, ugye ezt a tendenciát már látjuk. Ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog. Szerintem decemberben ezt át kell majd gondolni, hogy hogyan tovább

– mondta Balogh József.

A MOL az ARV Híradójának azt írta:

tanker autóik folyamatosan úton vannak, és az exportra szánt üzemanyag mennyiségét is korlátozzák. Az olajvállalat hozzátette: a normál időszakokhoz képest most 15-20%-kal több üzemanyagot szállítanak partnereiknek, vagyis ennyivel magasabb a fogyasztás az ársapka előttinél. A Dunai Finomító ugyanakkor egy korábban kezdett karbantartási munka miatt továbbra is csökkentett kapacitással üzemel.

A Miniszterelnökség a csatorna azon kérdésére, hogy "terveznek-e változtatást az üzemanyagársapkával kapcsolatban az év végén", azt írták, január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik. A kormány természetesen továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében (atv.hu)