h i r d e t é s

Egyre több a fiatalkorú vastagbélrákos, nem fordulnak időben orvoshoz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre több a fiatalkorú vastagbélrákos, nem fordulnak időben orvoshoz

2023. január 31. - 12:08

A Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa szerint annak ellenére, hogy egyre több csatornán lehet hallani a szűrővizsgálatok jelentőségéről, még mindig sokan halogatják a szakorvos felkeresését. A vastagbéldaganat tünete akár a hirtelen fogyás, vérszegénység, puffadás, görcs is lehet.

A kép illusztráció! - Forrás: Diabetes UK

A vastagbéldaganat a legtöbb ráktípushoz hasonlóan tünetmentes a korai stádiumban, ám a vizsgálatokkal a rákmegelőző állapot könnyedén diagnosztizálható és a betegség sikeresen gyógyítható –írja a Budai Egészségközpont sajtóközleményében a február 4-i rákellenes világnap kapcsán.

A közlemény szerint korábban a vastagbélrák a legnagyobb százalékban az ötven év felettieket érintette, illetve a 65-70 feletti korosztálynál is előfordult, addig az elmúlt években a kialakulása jelentősen megemelkedett a 20-49 éves felnőttek körében is. Még vizsgálják, mi okozza a betegség korai megjelenését, ám az alkohol, elhízás, dohányzás, genetikai tényezők vagy cukorbetegség növelheti a kialakulás kockázatát. A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus: hazánkban nagyjából évi 7500-8000 új megbetegedést diagnosztizálnak és nagyjából ötezer fő haláláért felelős évente.

Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa szerint főképp a fiatalabb korosztály gondolja úgy, hogy a betegség őket nem érintheti, így a tünetek jelentkezésekor sem fordulnak szakemberhez.

A vastagbélrákszűrés annál ajánlott:

  • akiknél korábban már előfordult vastagbéldaganat vagy adenomatosus polip,
  • akinek egyenesági családtagjánál mutattak ki vastagbéldaganatot vagy adenomatosus polipot,
  • azoknak, akik mozgásszegény életmódot folytatnak vagy ülőmunkát végeznek,
  • akik főként rostszegény, zsírban gazdag ételeket fogyasztanak,
  • akik gyakran fogyasztanak alkoholt, dohányoznak,
  • akiknek korábban már voltak bélrendszeri problémái, vagy krónikus, gyulladással járó bélbetegségben szenvednek,
  • akiknél jelentkeznek a betegségre jellemző tünetek.

Továbbá minden átlagos kockázatú 45 év feletti egyénnél ajánlatos a szűrővizsgálat elvégzése, egyéni kockázati tényezők, társbetegségek függvényében orvosi konzultációt követően.

Korai stádiumban ritkán vannak tünetek

A szűrővizsgálattal viszont nem csak a korai, gyógyítható stádiumú vastagbéldaganat ismerhető fel, hanem az úgynevezett rákmegelőző elváltozások is, például a polipok, melyek eltávolításával megakadályozható egy későbbi daganat kifejlődése.

Az előrehaladott daganat tünete például visszatérő emésztési problémák, puffadás, hasgörcs, hasmenés és székrekedés váltva, a székletben megjelenő vér, váratlan fogyás, vérszegénység, étvágytalanság vagy gyengeség. Ha ezek a panaszok korábban nem voltak jellemzőek, minél hamarabb forduljunk szakorvoshoz, mert ez hozzájárul az eredményesebb gyógyításhoz.

A kivizsgálás

A vizsgálat a páciens életmódjának megismerése után székletből történő vér kimutatásán alapul, vagy direkt vastagbéltükrözést jelent, ezzel lehet a legpontosabban felismerni a betegséget vagy a betegségmegelőző állapotot.

Székletvér pozitivitás esetén minden esetben el kell végezni a vastagbéltükrözést. Amennyiben rákmegelőző elváltozást ismernek fel, a vastagbéltükrözéskor egyúttal eltávolítják, így nem tud később daganat kifejlődni belőle. Vastagbéltükrözés során nem ritkán lehet felfedezni korai stádiumú rosszindulatú daganatot, melyek egyébként teljesen tünetmentesek. A tükrözéskor mintavétel történik, és annak pozitivitása esetén a betegség műtéttel gyógyítható.

"Ha olyan panaszaink vannak, amelyeket eddig nem éreztünk, tapasztaltunk, ne halogassuk az orvos felkeresését. Inkább essünk át egy pár perces kellemetlen vizsgálaton, mint hónapokig tartó, akár az eddigi életünket is megváltoztató kezeléssorozatokon. Figyeljünk magunkra, éljünk és étkezzünk egészségesebben. Mindezzel sokat tehetünk magunkért, az egészségünkért, az életünkért" – hangsúlyozta a szakorvos. (Infostart)