h i r d e t é s

Egyre többeknek kell lemondaniuk az utazásról: ezzel sokan nem számoltak a nyárra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre többeknek kell lemondaniuk az utazásról: ezzel sokan nem számoltak a nyárra

2022. április 02. - 10:27

Egyre többet olvashatunk arról, hogy a koronavírus, és a háború gazdasági hatásai milyen mértékben írhatják át a nyári utazásokat. A pénzromlás, az infláció, a háború és az üzemanyag árak emelkedése ugyanis bizonytalanságot okozhat ebben a szektorban is.

A koronavírus és a háború gazdasági hatásai milyen mértékben írhatják át a nyarunkat? Mennyi spórolt pénzzel merjünk utazni idén? A Fókusznak Nagy Bálint a Pénzcentrum lapigazgatója elmondta, hogy véleménye szerint csak akkor utazzon valaki, ha otthon pénzügyileg stabil a helyzete, biztos munkahelye van, van megtakarítása, idetartozik az is, hogy van vész tartaléka, ami egy család költségvetése szempontjából az 6-12 havi megélhetési költségnek felel meg.

A belföldi turizmus éppen csak helyreállt a világjárvány okozta helyzetből, mire elkezdődött a háború. A magyar turisztikai szektor kezd kilábalni ugyan, viszont ezt kevésbé befolyásolja a háborús helyzet. Azonban a külföldi utazások, nyaralások helyzete kérdéssé vált, hiszen az elszálló infláció és üzemanyag árak miatt bizony a repülőjegyek is drágulhatnak. Így pénzügyileg nem biztos, hogy mindenki megengedheti magának majd az utazást, ugyanis az árak nyárra tovább emelkedhetnek.

A geopolitikai helyzet miatt főleg keletre nem érdemes most utazni, biztonsági szempontból sem. Ha mégis erre indulnánk, úgy érdemes a biztosító társaságoknál érdeklődni, hogy milyen biztosítást érdemes kötni

- tette hozzá Nagy Bálint, aki elmondta, hogy a pénzromlás felgyorsult, és a háború miatt is felmerülhet az hogy komoly drágulás jöhet még a továbbiakban. Jelenleg a megtakarítások helyzete is turbulens, kérdéses, hogy meg tudjuk-e őrizni a pénzünk értékét, így nem biztos, hogy ez az az időszak amikor költekeznünk kellene.

Idén tervezünk utazást de még nem merjük lefoglalni, nem a járvány miatt, hanem a háború miatt jóval megfontoltabbak vagyunk anyagilag és biztonság szempontjából

- mondta Cserháti Tamara, aki családjával még nem foglalt le semmilyen utat. Király Peti megfelelő körültekintéssel elutazna, de a Michelin csillagos séf Rácz Jenő vagy a lelkes utazó Kabát Peti számára sem kérdés az útirány. Sokan azonban sokkal óvatosabbak a gazdasági helyzet miatt.

A szakértő szerint azonban fontos, hogy mindig, minden utazásra előre készüljünk. Így a háború miatt különösen fontos, hogy alaposan tájékozódjunk, például a biztosítási feltételekről; míg a gazdasági helyzet miatt személyi kölcsönt pedig csak nagyon megfontoltan vegyünk fel egy-egy áhított úticél miatt.

A repülős utazásoknál érdemes hamar foglalni, ha nemzetközi útra mennénk, hiszen az infláció és az üzemanyag árak miatt várhatóan el fog szállni a repülőjegyek ára is. Akkor utazzon valaki ha otthon stabil a pénzügyi helyzete, van  biztos munkahelye, van megtakarítása, vésztartaléka, ami 6 -12 havi megélhetési költségnek felel meg.

- fejtette ki a szakértő, aki hozzátette, hogy érdemes kiszámolni, hogy mit bír el a családi kassza. (Pénzcentrum)