h i r d e t é s

Egyszerre három csillag körül kering egy rejtélyes exobolygó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyszerre három csillag körül kering egy rejtélyes exobolygó

2021. október 05. - 05:56

Először sikerült lencsevégre kapni a GW Orionis tripla csillagrendszert, melynek közepében egy bolygó található, ami mindhárom égitest körül szabályosan kering.

@ ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), ESO/Exeter/Kraus et al.

A Földtől nagyjából 1 300 fényévre található konstellációt az Orion csillagkép GW Orionis csillagrendszerében fedezték fel a Nevadai Egyetem kutatói. A rendszer alapját képező három csillagot protoplanetáris lemezek övezik, amelyek lényegében porgyűrűk, amikben bolygók maradványai lebegnek.

Korábbi megfigyelések alapján azt feltételezték, hogy nagyjából 100 csillagászati egység távolságra lehetnek egymástól a lemez gyűrűi, amiket főként a gravitációs erők tartanak össze, arról azonban eddig fogalmuk sem volt, hogy a belsejükben már több bolygó is kialakult.

Az ALMA űrtávcső segítségével rögzített felvételeken rábukkantak az apró planétákra, melyek formája eltérő, ám nagyban hasonlítanak szerkezetükben és összetételükben a Földre, hiszen kőzetekből álló égitestekről van szó.

Ha sikerülne további mérésekkel bizonyítani ezen exobolygók létezését, akkor ezek a planéták lennének az elsők, melyekről bebizonyosodott, hogy egyszerre három csillag körül keringenek.

Az ilyesfajta tripla pálya valóságos szédítő hatással lehet a bolygókra, hiszen változó periodicitással, eltérő irányban változhat a mozgásuk, ezáltal minden valószínűség szerint instabil világokról beszélhetünk.

Az ALMA űrteleszkóppal az elkövetkező hetekben további vizsgálatokat fognak elvégezni az Európai Űrügynökség szakemberei annak érdekében, hogy végérvényesen lezárhassák a tudományos vitákat, így nemsokára kiderül, mi is az igazság. (liner.hu)