h i r d e t é s

Elárulták az oroszok, hogy mit kérnek az ukránoktól a háború befejezéséért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elárulták az oroszok, hogy mit kérnek az ukránoktól a háború befejezéséért

2023. május 27. - 17:04

Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes az orosz állami hírügynökségnek adott interjújában sorolta fel az orosz vezetés Kijevvel szemben támasztott követelményeit, mi mindent kérnek azért, hogy befejezzék Ukrajna támadását.

Hogy béke legyen Ukrajnában, az orosz külügyminisztérium közölte, mi mindent kér az ukránoktól. Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes a TASSZ-nak nyilatkozva sorolta fel ezeket a feltételeket.

Így Ukrajnának többek között:

  • fel kellene adnia területeinek egy részét;
  • el kellene ismernie az oroszt Ukrajna hivatalos nyelveként;
  • valamint Ukrajnának a NATO-hoz és az unióhoz való csatlakozási terveiről is le kellene mondania.

A miniszterhelyettes azt is hozzátette, hogy a „konfliktus megoldása" érdekében Ukrajnának mindenekelőtt fel kellene hagynia az ellenségeskedéssel, a nyugati országoknak pedig azonnal fel kellene hagyniuk az ukránoknak biztosított fegyverszállítmányokkal.

A miniszterhelyettes kifejtette, hogy a területi önrendelkezés mellett az orosz ajkú polgárok és a nemzeti kisebbségek jogainak védelme szintén fontos eleme a béke elérésének.

„Az orosz nyelv állami státuszát törvényi szinten kell rögzíteni. Biztosítani kell az alapvető emberi jogok betartását Ukrajnában, beleértve a vallásszabadsághoz való jogot” – fogalmazott Mihail Galuzin.

Kína konkrét erőfeszítéseket ígér a háború politikai rendezésére

Kína konkrét erőfeszítéseket fog tenni, hogy politikai megoldást lehessen találni az ukrajnai háborúra – idézte szombaton a kínai külügyminisztérium Li Hujt, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját, aki az elmúlt hetekben Kijevben, Moszkvában és Varsóban is járt.

Kína mindig is méltányos és objektív álláspontot képviselt Ukrajna kérdésében, a béke oldalán állt és tárgyalásokra buzdított – tudatta a tárca szerint Li Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Li Lavrov mellett két orosz külügyminiszter-helyettessel is beszélt a két oldalú kapcsolatokról és az ukrajnai válságról.

A külügyi tárca közleménye szerint Peking a továbbiakban is minden érintett féllel párbeszédet folytat, köztük Oroszországgal is. (napi.hu)