h i r d e t é s

Elfogyott a hatóságok türelme: tűzzel-vassal irtják a pénzügyi bűncselekményeket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elfogyott a hatóságok türelme: tűzzel-vassal irtják a pénzügyi bűncselekményeket

2021. december 15. - 09:56

A pénzmosás elleni fellépés elmulasztásáért a szabályozott pénzintézetekre kiszabott büntetések 2020-ban 2,2 milliárd dollárra emelkedtek, amely ötször nagyobb, mint 2019-ben. A trend 2021 első felében sem mutat változást.

A kép illusztráció! - Forrás: BusinessForensics

Az adatok a Kroll - vállalati nyomozásokkal és kockázatelemzéssel foglalkozó tanácsadó cég - évente megjelenő Global Enforcement Review 2021-ből származnak. A tanulmány szerint 2020-ban 45 esetben szabtak ki büntetést pénzintézetekre pénzmosás ellenes intézkedések nem megfelelő alkalmazásáért. Pont ugyanannyit, mint 2019-ben. Az idei év első felében pedig 17 büntetést szabtak ki világszinten.

A gyakoriságot tekintve tehát nincs számottevő különbség az egyes évek között, de a büntetések értékében annál inkább: 2020-ban a kiszabott büntetések értéke elérte a 2,2 milliárd dollárt, ami ötszöröse a 2019-es értéknek, és meghaladja az abszolút rekordévnek számító 2018-as év értékének kétharmadát is. 2021 első felében 994 millió dollár büntetést szabtak ki, amely megközelíti a tavalyi összérték felét.

A SZÁMOK AZT MUTATJÁK, HOGY A NYOMOZÓHATÓSÁGOKAT NEM BÉNÍTOTTA MEG A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY, HISZEN A NYOMOZÁSI ELJÁRÁSOK NEM ÁLLTAK LE AZ IDŐSZAK ALATT, A KISZABOTT BÜNTETÉSEK ÉRTÉKE VISZONT TOVÁBB NŐTT, AMI AZT JELZI, HOGY SOKKAL SZIGORÚBB SZABÁLYOKNAK KELL MEGFELELNI. (Finextra) / Portfolio