h i r d e t é s

Eltűnt egymillió hektár föld a magyar mezőgazdaságból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Eltűnt egymillió hektár föld a magyar mezőgazdaságból

2019. április 21. - 06:19

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van - mondta Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben. 

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

Nagy hiány van képzett szakemberekből az oktatásban és a kutatásban egyaránt, az agráriumban azonban nem csak a munkaerőhiány jelent problémát, hanem az a tény is, hogy az elmúlt 30 évben egymillió hektár föld veszett el a mezőgazdaságból, és használják most más célokra.

Bagdán Boglárka, a 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) agrártudományi szekciójának a Debreceni Egyetemen tartott záróünnepségén elmondta, hogy a mintegy 300 hallgató között a magyarok mellett Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről érkezett diákok is részt vettek a tudományos munkában, emellett most első alkalommal középiskolások is bekapcsolódtak az agrárszekcióba. Ösztönözni kell a fiatalokat a mezőgazdaságban, az agrártudományokban való szerepvállalásra, ez szükséges a vidéki életforma fenntartásához, illetve az elvándorlás megállításához - mutatott rá az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár, leszögezve: "az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van".

Németh Tamás akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) agrártudományi osztályának vezetője kiemelte: nagy hiány van képzett szakemberekből az oktatásban, a kutatásban és a gyakorlatban egyaránt. Szerinte a jövő szakembereinek alkalmazkodniuk kell a változásokhoz az agrárium területén is: példakánt említette azt a tényt, hogy az elmúlt 30 évben Magyarországon "egymillió hektár föld elveszett", és más, nem mezőgazdasági célokra használják. (MTI) / agrarszektor.hu