h i r d e t é s

Eltűnt trófeák nyomában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Eltűnt trófeák nyomában

2016. szeptember 09. - 15:58
0 komment

Vadak, trófeák, vizslatenyészet, vadgazdálkodási képzés. 

Vadak, trófeák, vizslatenyészet, vadgazdálkodási képzés. Mindez Keszthelyen a Festetics család körében az elmúlt századokban.

A Festetics család híres vadászként számon tartott tagjai több ezer trófeát gyűjtöttek össze. A Festetics kastély nyugati átjáróját trófeafolyosónak nevezték, de még a biliárdtermet is trófeák díszítették.

A második világháború alatt és után azonban széthordták a kincset érő zsákmányt. Windisch-Grätz Ferenc József, báró Dózsa György, Széchenyi Zsigmond vagy éppen Kittenberger Kálmán relikviáinak köszönhetően azonban ma már teljes mivoltában érezhetjük azt a hangulatot, amit a Festeticsek idejében ontott magából a kastély.

Annak idején Keszthelyre számos főúr érkezett a nagy vadászatok idejére. Többek között Széchenyi Zsigmond, aki inkább a nagyvadakra lőtt, vagy éppen Horthy Miklós, aki a fácánokat és nyulakat részesítette előnyben. Sokan nem tudják, hogy 1806-ban, éppen 210 éve, itt honosították meg Magyarországon először a vadgazdálkodási képzést is. Sőt 1937-ben még vizslatenyésztő telepet is alapított a család, ahol magyar és német drótszőrű vizslákkal foglalkoztak. Aki érezni szeretné a kor hangulatát, látogasson el Keszthelyre, ahol a vadászati kiállítás öt földrész, több mint 200 vadfaj trófeáinak gyűjteményét mutatja be. Szeptember 10-én pedig részt vehetnek az ötödik alkalommal megrendezett Festetics Trófeaszemlén.