h i r d e t é s

ENSZ-békefenntartók gyémántot, aranyat és kábítószert csempészhettek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

ENSZ-békefenntartók gyémántot, aranyat és kábítószert csempészhettek

2021. november 11. - 06:34

Komoly bűnszervezetet tártak fel, amelyben olyan személyek is érintettek, akik egy véres polgárháború közepette dolgoztak ENSZ-békefenntartóként.

Békefenntartók a Közép-Afrikai Köztársaságban - A kép illusztráció! - Forrás: The Defense Post

A portugál légierő közleménye szerint ugyanis a Közép-Afrikai Köztársaságban állomásozó békefenntartóik egy része is érintett lehet abban a bűnszervezetben, amely különböző csempésztevékenységekben vett részt.

A békefenntartókat azzal vádolják, hogy többek között illegálisan megszerzett gyémántot, aranyat és kábítószereket hozhattak Portugáliába katonai repülők segítségével a Közép-Afrikai Köztársaságból – írja a Sky News.

A portugál hadsereg közleménye szerint 2019 környékén szereztek tudomást a feltételezett bűnszervezetről azzal a gyanúval, hogy katonák is érintettek lehettek benne. Az érintett egyenruhásokat a közeljövőben bíróság elé állíthatják.

A Közép-Afrikai Köztársaság 2013-ban süllyedt káoszba, amikor a lázadók megbuktatták Francois Bozize elnököt, aki erre válaszul maga köré is milíciákat szervezett. Az ország egy borzalmas és véres polgárháborúba süllyedt, amit háborús bűntettek tarkítottak.

A hatalmas afrikai ország annak ellenére, hogy rendkívül gazdag ásványkincsekben, különösen aranyban és gyémántban, a világ egyik legszegényebb országainak egyik a korrupt vezetők és a folyamatos konfliktus miatt. (liner.hu)