h i r d e t é s

Építsetek egy játékos világot!

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Építsetek egy játékos világot!

2022. február 16. - 14:06

A LEGO Csoport 143 millió dollár értékben globális pályázatot ír ki gyerekek korai fejlődésével foglalkozó projektekre

BRAC kora gyermekkori fejlesztőközpont Bangladesben - @BRAC

A vezérigazgató, Anne-Birgitte Albrectsen szerint a kisgyermekek korai gyermekkora veszélyben van, ami már a jövő generációit fenyegeti, ezért azonnali figyelmet igényel.

A 143 millió amerikai dollár a LEGO Alapítvány valaha nyújtott legnagyobb támogatása.

A LEGO® márka 90. évfordulóján elindított nemzetközi kiírás újító ötleteket keres, amelyek segítenek megoldani a 0-6 éves gyermekeket érintő legnagyobb globális kihívásokat.

A LEGO Alapítvány 143 millió dollár értékű nemzetközi felhívást tett közzé, aminek a középpontjában a korai gyermekkor áll. Anne-Birgitte Albrectsen vezérigazgató elmondta, a program keretében azokat a merész és hatásos megoldásokat fogják finanszírozni, amelyek „a korai gyermekkort veszélyeztető globális problémákkal foglalkoznak”. Ezt a korszakot egyre nehezíti a szolgáltatásokhoz és a támogatáshoz való hozzáférés elvesztése, amit a globális világjárvány tovább súlyosbít.

A LEGO Alapítvány által meghirdetett ’Építsetek egy játékos világot!’ felhívás minden olyan szervezet számára lehetővé teszi, hogy versenybe szálljon a 143 millió dolláros támogatás egy részéért, amely a világ legfiatalabb gyermekeire gyakorol pozitív hatást. Ez a 900 millió dán koronának megfelelő összeg a LEGO® márka 90. évfordulójának évében tovább erősíti a LEGO Alapítvány azon törekvését, hogy világszerte biztosítsák a gyerekek számára a játékon keresztüli tanulást. Ezáltal támogatják a korai tanulást és a holisztikus készségek fejlődését, amik segíthetik a gyerekeket a boldogulásban és abban, hogy a bennük rejlő lehetőségeket kibontakoztassák az életben.

A támogatást azoknak ítélik oda, akik innovatív megoldásokat keresnek a napjainkban felmerülő olyan problémákra, mint a minőségi gyerekkori oktatáshoz és gondozáshoz való hozzáférés, a megfelelő táplálkozás, a káros stressz felszámolása, az erőszak megszüntetése otthon és a közösségekben, a környezetszennyezés elleni védelem, valamint az egész család szociális és érzelmi jóllétének támogatása. A megoldásoknak jelentős mértékben hozzá kell járulniuk a gyermekek életéhez, születésüktől hatéves korukig, és globálisan is hatást kell gyakorolniuk a mozgalomra, ami a korai fejlődést helyezi előtérbe.

“Minden gyermeknek joga van a biztonsághoz, a minőségi oktatáshoz és egészségügyhöz. A korai fejlődés fontosságát a mai napig nemcsak, hogy nem ismerik fel, de jelentősen alulfinanszírozott” – mondta el Thomas Kirk Kristiansen, a LEGO Alapítvány igazgatósági elnöke és a LEGO tulajdonos család negyedik generációs képviselője. „A gyerekek a holnap építői. Egy jobb világ felépítéséhez a jövő generációi számára – amely az innovációra és tettekre összpontosít – közösen kell megtennünk a lépéseket. Ha nem fektetünk be a legfiatalabb generációba, mindannyiunk közös jövőjébe sem fektetünk be.”

A LEGO márka fennállásának 90. évében a korai fejlődés még fontosabb, mint valaha. 2020 márciusa és 2021 februárja között 196 országban 167 millió gyereknek nem volt hozzáférése a korai gyermekgondozáshoz és oktatáshoz . Az iskolás kor előtt volt legkevésbé valószínű a távoktatás, ami 120 millió gyereket érintett. 2018 és 2020 között átlagosan 290.000-340.000 gyermek született menekültként minden évben, ami közel egymillió menekült státuszú gyermeket jelent .

Anne-Birgette Albrectsen, a LEGO Alapítvány igazgatója hozzátette: „Jelenleg a legnagyobb globális koragyermekkori vészhelyzettel állunk szemben, amit a világ valaha látott. A gyermekek életének első néhány évében átélt tapasztalatok minősége meghatározó, ebben a korszakban a legadaptívabb és a leggyorsabb az agy fejlődése. Ezek adják a tanulás, az egészség és a magatartás hosszú távú alapjait is – ez olyan befektetés, amelyről tudjuk, hogy javítja az oktatási eredményeket, fejleszti a holisztikus készségeket és javítja az életminőséget. A korai gyermekfejlesztésen keresztül a gyermek egész személyét fejleszthetjük, ami az egyik leghatékonyabb és legköltségkímélőbb eszköz, ami a rendelkezésünkre áll. Az ’Építs egy játékos világot!’ felhíváson keresztül szeretnénk összefogni és világszerte sürgősen választ találni a társadalomi kihívásokra, olyan kreatív és megvalósítható ötletekkel, amelyek a gyerekeket helyezik a döntéshozatal középpontjába. El kell kezdenünk egy olyan világ felépítését, amely a társadalom legfiatalabbjait helyezi előtérbe: elsődlegesen a városok, az oktatási rendszerek és az egészségügyi rendszerek építésekor, valamint a bolygónk megmentését szolgáló megoldások megvalósításkor. Ez a felhívás egy lehetőség arra, hogy valódi változást hozzunk a legkisebb gyerekek életébe.”

Az összesen 143 millió dollár összegű támogatást öt nyertes szervezet között osztják szét világszerte. Három, egyenként körülbelül 30 millió dollár összegű támogatás és két, egyenként körülbelül 15 millió dollár összegű támogatás lesz. Ezen kívül a döntősként kiválasztott 10 szervezet mindegyike egyenként 1 millió dollárt kap, hogy részletesen kidolgozhassák javasolt terveiket, megkezdjék csapatuk építését, és felkészüljenek innovációjuk sikeres megvalósítására. A pályázóknak 2022. április 7-ig kell regisztrálniuk, a beküldési határidő pedig 2022. május 17.

Minden jelentkezőnek ki kell töltenie egy online jelentkezést a https://learningthroughplay.com/build-a-world-of-play/the-challenge oldalon. A nyertesek kiválasztása során figyelembe veszik többek között, hogy a pályázataikban bemutatott projektek mekkora hatást gyakorolnak, valamint mennyire megvalósíthatóak, közösségközpontúak és fenntarthatóak.

Az ’Építsetek egy játékos világot!’ felhívás koordinátora a Lever for Change, a John D. és Catherine T. MacArthur Alapítvány egy nonprofit partnerszervezete, amely arra használja fel összeköttetéseit, hogy olyan projekteket találjon és finanszírozzon, amelyek megoldást jelentenek a világ legnagyobb kihívásaira – beleértve a faji és nemi esélyegyenlőség kérdését, a gazdasági fejlődést és az éghajlatváltozást.

További részletek az ’Építsetek egy játékos világot!’ felhívásról a következő linken találhatóak: https://learningthroughplay.com/build-a-world-of-play/the-challenge

 


https://www.worldbank.org/en/topic/education/publication/the-state-of-the-global-education-crisis-a-path-to-recovery


https://www.unhcr.org/refugee-statistics/#:~:text=Forcibly%20displaced%20people%20worldwide,84%20million%20at%20mid%2D2021.&text=are%20Venezuelans%20displaced%20abroad.