h i r d e t é s

Esterházy Péter

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Esterházy Péter

2016. július 15. - 07:35
0 komment

Horn Gábor a Facebook-on emlékezett meg Esteházy Péterről

Végtelenül megrázott a halála, hiába lehet tudni egy ideje az elkerülhetetlent, hiába, hogy erről is oly játszi könnyedséggel és tökéletességgel írt, mint a világ bármily más jelenségéről.

Kortársak voltunk (60 fölött 5 év már semmi), a Termelési regény óta rajongó követője vagyok.

Rendre újraolvasott nagyszerű írásain túl attitűdje is végtelenül közel állt hozzám: "igyekszem mindenben megtalálni a jót, azt, aminek örülni lehet..."

S persze, amit a kiadója osztott meg a halálhír örvén tőle:

"Hazára minden embernek szüksége van, persze, nem olyanra, amilyennek a primitív, melldöngető hazafi képzeli, olyanra sem, mint a vallásé, vagyis holmi túlvilági haza bágyatag ízelítőjére, nem, az embernek olyan haza kell, ahol talaj, munka, barátság, pihenés és szellemi befogadóképesség egyetlen természetes, kiegyensúlyozott és rendezett egészet, sajátos és egyéni világmindenséget alkot. A haza legjobb meghatározása: a könyvtár."

Szívből gyászolom, s amíg élek: olvasom.

Horn Gábor

Meghalt Esterházy Péter - közölte az MTI-vel a család és Magvető Kiadó. Az író csütörtökön, a délutáni órákban hunyt el hatvanhat évesen. Esterházy Péter hasnyálmirigyrákban szenvedett, betegségére 2015 októberében az Élet és Irodalom egyik cikkéből derült fény. A szomorú hírt Grecsó Krisztián cikkében jelentette be mintegy mellékesen, egy Magyar Hírlapban megjelent cikkre. Később a KönyvesBlognak adott exkluzív interjút betegségéről.

Május 30-án adtunk hírt arról, hogy az író kórházba került, de két héttel később még ő nyitotta meg a Könyvhetet.

Esterházy Péter 1950. április 14-én született Budapesten, Esterházy Mátyás és Mányoki Magdolna első gyermekeként. Nevezetes család örököseként jött a világra: apai ágon a híres Esterházy család grófi ágából származott, nagyanyja, Károlyi Margit pedig még az Esterházyaknál is ősibb magyar főnemesi család, a Károlyiak sarjaként egészen a tizennegyedik századig vissza tudta vezetni a családfáját. Azonban híres-nevezetes arisztokraták utódjaként megszületni az ötvenes évek elején nem volt éppen fenékig tejfel, így a kis Péter alig egyévesen már meg is kapta élete első hivatalos végzését: kitelepítették Hortra. (MTI / index.hu)