h i r d e t é s

Esztergomban továbbra sincs panelprogram, azbeszt viszont annál inkább - VIDEÓ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Esztergomban továbbra sincs panelprogram, azbeszt viszont annál inkább - VIDEÓ

2018. július 05. - 16:26

Volt egy barátom, és könnyen lehet, hogy az azbesztbe halt bele. Építkeztek és a telken volt egy öreg ház, amit családilag bontottak el. Rengeteg pala és azbeszt halmozódott fel a bontáskor és sajnos abból a finom gyilkos porból rengeteg került a tüdejébe. El is vitte szegényt a rák, és még 40 sem volt.

Na attól a szürkétől lehet rákot kapni és belehalni - az önkormányzat nem tesz semmit!

Szomorú történet és addig senki nem veszi magára, amíg nem vele történik ez vagy hasonló.

Esztergomban öt lakótelep található, amelyek közül három ugyanazzal a technológiával épült és vélhetően ezen panelek többségében a mai napig vannak olyan közösségi terek, ahol azbeszt szigetelés található.

Ma már senkinek nem kell külön bizonyítani, hogy az azbeszt lassan ölő, halálos méreg. A szigetelésből kiszálló jellegzetes szagú finom por belégzéssel a tüdőbe kerül és soha nem jön ki onnét. Minél többet szív be belőle az ember, annál nagyobb egészségügyi  kockázatra készülhet.

Sokan a panelek rekonstrukciójára úgy gondolnak, hogy az kimerül a külső falak és a tetők szigetelésében, illetve a nyílászárók cseréjében. Márpedig az azbesztmentesítés is a rekonstrukció része, ráadásul rendkívül fontos folyamata egy rekonstrukciós programnak.

Esztergom városvezetése azonban a 2000-es évek közepe óta egyfajta diszkriminációnak éli meg a panelek rekonstrukcióját a kertes házakkal élőkkel szemben. Jelen írásom nem terjed ki azokra az energetikai és egyéb pályázatokra, amelyeket illiberális államunk a kertes házban élőknek biztosít. Hozzájuk képest a panelben élők súlyosan hátrányos helyzetbe kerülnek. Esztergomban abban is vannak.

Mit kénytelenek a panelben élők azbeszt szennyezte helyeken tárolni? Babakocsit, kerékpárt, téli ruhaneműt, senki nem olyan bolond, hogy almát vagy krumplit tartson egy ilyen mérgező helységben.


Egy gyilkos tároló

Ma éppen az egyik önkormányzati képviselővel beszélgettem, akinek elmondtam, hogy mekkora és milyen súlyos probléma az, ahogy például Esztergom Önkormányzata a panelosokhoz áll. Hiába mutatott nekem a képviselő 2016-os e-mailt arról, hogy beadványt és előterjesztést írt többek között az Otthon Melege Programban való részvételhez. Városunk polgármestere és a jegyző, minden évben lepattintja a képviselői beadványt. A képviselő meg rossz lobbista és nem vállal semmilyen konfliktust, ne adj Isten konfrontációt a lakótelepen élő emberek érdekeiért. Beadja, elutasítják és részéről a probléma letudva.

Kifogások is vannak szép számmal, hogy miért nem lehet panelprogramot indítani. Sokkal több érv hangzik el ellene, mint mellette. Például az, hogy lakótelepen idősek élnek többségében és, hogy nekik nincs pénzük az önrészre és így nem. Bezzeg, amikor műfüves pálya épül vagy intermodális csomópont, akkor sosem öregek laknak a panelekben, hanem fiatalok és ezek a szuper beruházások épp, hogy a fiatalok miatt létesülnek. Ki érti ezt?

Az is sokat segítene a helyzet megfelelő kezelésében, ha egyszer az életben a panelprolik, ahogy bennünket hívnak, olyan képviselőt választanának, aki ha nem is a szomszéd lépcsőházban, de panelban lakik.

Az, hogy épül új járda, meg, ha nagyítóval nézem, akkor lett több parkolóhely meg mindenféle egészséges életmódot ösztönző beruházás, a műfüves pályától a kutyasétáltatóig, semmit nem ér, ha az emberek a lépcsőházakban azbesztet szívhatnak, amitől majd betegek lesznek és meghalnak.

Erős azt mondani, hogy az a tesze-toszaság előbb-utóbb emberéletbe fog kerülni, ami a t. Hivatalban önkormányzati munkának hívnak?