h i r d e t é s

"Ezért a hőségért mi vagyunk a felelősek"

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

"Ezért a hőségért mi vagyunk a felelősek"

2019. augusztus 03. - 09:07

Az emberi tevékenység okozta klímaváltozás a felelős az Európa nyugati felében idén júliusban tapasztalt, eddig soha nem látott mértékű hőhullámokért - mutatott rá európai klímakutatók most kiadott jelentése.

"Ne is reméljük, hogy a hőhullámok száma csökkenni fog. Ellenkezőleg, emelkedni fog, és ha nem teszünk semmit a klímaváltozás ellen, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, akkor a mostani 42 fokos hőség 2050-re már 45 lesz" - mondta Robert Vautard klímatudós, a Pierre-Simon Laplace Intézet munkatársa.

"A tanulmány egyértelműen rávilágít arra, hogy ember okozta mindezt. Nem természeti katasztrófát élünk át, hanem ember okozta katasztrófa zajlik" - tette hozzá.

A szakértők arról írnak a tanulmányban, hogy Európának hozzá kell szoknia az ilyen mértékű meleghez, mert egyre gyakrabban lesz és egyre intenzívebb hőség.

A Meteorológiai Világszervezet szerint az előzetes adatok alapján a feljegyzések 1880-as kezdete óta a legmelegebb hónap lehet az idei július a Földön - mindez a júniusi hőmérsékleti rekordokat megdöntő hónap után. (Euronews)