h i r d e t é s

Ezért nassolunk meccsnézés közben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ezért nassolunk meccsnézés közben

2024. május 29. - 07:16

A Csipet Ropi is készül a Futball Európa-bajnokságra

Néhány hét múlva, június 14-én elstartol a 2024-es Futball Európa-bajnokság, amelyen a magyar labdarúgó válogatottnak is szurkolhatunk. A kontinens-viadal egy hónapig tart és összesen 24 ország közül derül ki, hogy ki viheti idén haza a serleget.

A kontinens torna ideje alatt minden bizonnyal rengeteg nasi fog fogyni, így a sós ropogtatnivalók gyártóinak is készülniük kell az eseményre

– jegyezte meg Konkoly László, a Csipet Ropi és Perec Gyártó ügyvezető igazgatója.

A focimeccsek nézéséhez régóta hozzátartozik a frissítők és a rágcsálnivalók fogyasztása. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért alakult ez így? Egyes vélemények szerint a legtöbben azért esznek futball-, illetve bármilyen sport mérkőzés – nézése közben, mert izgulnak és ez megnyugtatással tölti el őket.

Az izgalom természetes és ösztönös reakció, aminek evolúciós okai vannak. Az emberek az évmilliók során úgy fejlődtek ki, hogy felkészüljenek a fizikai veszélyekre, legyen az akár egy ragadozó felbukkanása vagy egy ellenséges törzs közeledése. Mivel őseink leginkább olyan helyzetekkel találkoztak, ahol azonnal kellett reagálni. Amikor elkezdünk izgulni, akkor a gyorsul a szívverés, a vér leginkább az izmokba tódul, mindemellett az idegrendszer is felkészül az intenzív mozgásra. Az emberi szervezet ilyenkor az evést és a nassolást is felkészülésnek fogja fel, hiszen a test a táplálékból nyeri az energiát.

Az, hogy ki milyen ételeket részesít előnyben, amikor izgul, az nagyban függ attól, hogy mihez szokott hozzá. Bár több lehetséges magyarázat is született már arra, miért lehetnek ilyenkor bizonyos ételek preferenciák, egy korábbi kutatás érdekes elképzeléssel állt elő. A Monell Chemical Senses Center szakemberei olyan receptorokat azonosítottak a nyelv ízlelőbimbóin, amelyek befolyásolhatják, milyen ízeket kívánunk, ha idegesek vagyunk. Ezek ugyanis azonnal érzékelik a stressz hatására aktivizálódó hormonokat.

Jól látható tehát, hogy amikor a kedvenc csapatunknak szurkolunk a pályán, akkor egy természetes izgalmi helyzetbe kerülünk, ami egészen addig tart, míg le nem fújják a meccset. Ilyenkor természetes, ha nassolnivalóhoz, vagy ropogtatnivalóhoz nyúlunk, de mint minden dolognál, így ennél is fontos a mértékletesség és az önfegyelem

– tette hozzá Konkoly László. Hozzátette: a magyar válogatott részvétele az Európa-bajnokságon a Csipet Ropi számára is fontos esemény, ezért limitált szériás Eb sós pálcikás kiszerelésekkel készülnek, amelyek 40 és 200 grammos kivitelben lesznek elérhetők.

 


1-https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/megvan_miert_eszunk_idegessegunkben