h i r d e t é s

Feljavították a 20. század egyik legikonikusabb ufófotóját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Feljavították a 20. század egyik legikonikusabb ufófotóját

2022. május 11. - 12:05

Cote-tavi képet helyi idő szerint 1971. szeptember 4-én készítették a Costa Rica-i National Geographic Intézet munkatársai egy repülőgépről.  – írja az IFLScience.

Forrás: uapmediauk/Instagram

A csapat célja az volt, hogy felmérjék annak a vízerőműnek lehetséges hatásait, amelyet az Arenal vulkánnál akartak kialakítani.

Az egyik felvételen egy furcsa, fémkorongra emlékeztető objektum rajzolódott ki.

A fotó körül az évek során komoly vita alakult ki, vannak, akik szerint a felvétel hamisítvány, mások optikai csalódásra gyanakodnak, és persze sokan egy idegen szerkezetet vélnek felfedezni a képen.

Egy 1989-es és egy 1990-es tanulmányban a kutatók azt írták, a fotót elemezve sem az illúzióra, sem a szándékos átverésre, sem egyéb egyéb prózai magyarázatra nem találtak bizonyítékot.

Az ufóészlelésekkel foglalkozó UAPMedia UK csapata a közelmúltban szerezte meg a kép nagy felbontású változatához. A szervezet szerint Esteban Carranza nagybátyja tavalyi halála után jutott hozzá az eredeti negatív másolatához, amelyet a Costa Rica-i Nemzeti Levéltárban találtak. Miután Carranza egyeztetett a felvétel készítőjével, Sergio Loaizával, elküldte a képet egy kansasi fotólaborba, ahol nagy felbontású verziót készítettek róla.

Az UAPMedia UK által megszólaltatott elemzők szerint a feljavított kép sem fogja megválaszolni az esettel kapcsolatos kérdéseket. Többen ugyanakkor abban bíznak, hogy a felvételnek köszönhetően más, azonosítatlan légi jelenségekről készült képek vagy videók körül is komolyabb vita kezdődhet.

Az ufókérdés az utóbbi időkben ismét felkapott témává vált, miután az Egyesült Államokban a Pentagont egy átfogó jelentés kiadására kötelezték – azóta külön ufókutató hivatalt is létrehozott a védelmi minisztérium. A döntéshozók többsége nem a földönkívüliektől, hanem más nemzetek kémkedésétől és technológiájától tartva akarja monitorozni a titokzatos objektumokat. Igaz, a NASA igazgatója azt sem zárja ki, hogy egyes megfigyelések hátterében valóban az idegenek állnak. (24.hu)