h i r d e t é s

Fellázadhat a Föld az emberiség ellen, és elpusztíthat minket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Fellázadhat a Föld az emberiség ellen, és elpusztíthat minket

2021. november 05. - 05:59

A világhírű környezetvédő, James Lovelock úgy gondolja, a Föld egy komplex organizmusként létezik, ami könnyedén ki tudja lökni magából azokat az élőlényeket, amelyek hátráltatják a fejlődését.

Forrás: R.A.J. van der Krogt/Carleton University

Az úgynevezett Gaia-elmélet szerint – amit egyébként még az ókori görögök fogalmaztak meg – a Föld egy személyiséggel és érzéssel rendelkező lény, ezért ha károsítjuk őt, és szennyezzük a felszínét, annak életveszélyes következményei lehetnek az emberi civilizációra nézve.

A 102 éves brit szakember a The Guardian hírportálon közzétett publikációjában éppen erre a hipotézisre hívta fel a figyelmet, Lovelock szerint ugyanis olyannyira átvertük bolygónkat a klímaváltozással kapcsolatos folyamatos ígérgetésekkel, hogy ha nem valósítsuk meg őket, akkor lényegében felszámolhat minket.

Lovelock úgy véli, a Föld az elmúlt évmilliárdok során Gaia istennek köszönhetően változott, és az erdőségek, az óceánok, valamint a szárazföldek egy hatalmas masszaként a bolygó szabályozási rendszerét képezték, így ha ezeket megbolygatjuk az időjárási körülmények befolyásolásával, azzal öngyilkosságot követünk el.

A klímavédő két kulcsfontosságú faktort említ meg: az egyik az üvegházhatású gázok térnyerése, míg a másik az esőerdők kiirtása, melyek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy elfogyjon az atmoszférából az oxigén, így saját gaztetteinkbe fulladhatunk bele.

Lovelock meglepő módon már a szélerőművek ötletét is elvetette annak kapcsán, mivel pótoljuk a fosszilis energiaforrásokat, mivel ezzel a módszerrel képtelenség lenne fenntarthatóvá varázsolni a rendszert, ezért inkább a biztonságos atomenergiára támaszkodna. (liner.hu)