h i r d e t é s

Félnek az ott élők: Több ezer hordó atomhulladékot szállítanak el Püspökszilágyról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Félnek az ott élők: Több ezer hordó atomhulladékot szállítanak el Püspökszilágyról

2021. május 03. - 16:49

Négyezer hordó radioaktív hulladékot szállítanak át a püspökszilágyi atomtemetőből a Bátaapátiban lévő tárolóba. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Németh András, a hvg.hu újságírója szerint azért kell 4 ezer hordó radioaktív hulladék átszállítását végrehajtani, mert a tárolók kialakítására és a hulladékok csomagolására kezdetben sem fordítottak kellő figyelmet. Ezért, valamint a felesleges pánik elkerülése miatt is fontos lenne, a hulladékok sorsának pontos ismerete.

Négyezer hordó radioaktív hulladékot utaztatnak át Magyarországon – írja a hvg.hu. A sugárzó anyagok tárolása terén sok a bizonytalanság. Több mint hetven év telt el az első atomreaktor beindítása óta, ám a világ egyetlen országában sincs még a kiégett fűtőelemek befogadására alkalmas működő mélységi geológiai tároló.

A cikk szerzője, Németh András a Klubrádiónak azt mondta, hogy radioaktív hulladék nemcsak atomerőművek, hanem bizonyos egészségügyi vizsgálatok, beavatkozások során is keletkeznek, azonban ezek tárolása is különleges előkészületeket igényel. Amelyekre nem biztos, hogy kellő figyelmet fordítottak.

Magyarországon Püspökszilágy közelében van egy atomtemető, de a több évtizeddel ezelőtt lerakott hulladék egy részét nem megfelelően csomagolták, így a kezdetektől szivárog a telep talajába a hidrogén radioaktív izotópja, a trícium. Ez pedig félelmet keltett a lakosság körében, mert előfordulhat, hogy érintkezésbe lépnek a sugárzó anyagokkal ház- illetve útépítés esetén. Ezért döntöttek úgy a hatóságok, hogy az átválogatott és átcsomagolt hulladék egy részét, 4 ezer hordót részletekben átszállítanak a biztonságosabbnak számító Bátaapátiban lévő tárolóba.

Németh felhívta a figyelmet arrra, hogy az igazi probléma azonban ezzel nem oldódik meg, mert az atomerőművek élettartamuk lejártát követő lebontása után is meg kell oldani a hulladék elhelyezését, amire állítása szerint eddig kevés figyelmet fordítottak. "Így a következő generációknak passzolunk át problémát" – jegyezte meg.

Az is probléma, hogy a hulladékok sorsa nem átlátható, ami indokolatlan félelmeket okozhat. "Én se örülnék, ha a kertem mellé építenének atomtemetőt" – mondta Németh, hozzátéve, hogy ennek ellenére úgy látja, a nukleáris hulladékot lehet biztonságosan tárolni, de ennek egyik feltétele a transzparencia. (Klubrádió)