h i r d e t é s

Ferihegyen él Magyarország egyik legjelentősebb ürgeállománya

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ferihegyen él Magyarország egyik legjelentősebb ürgeállománya

2023. május 12. - 07:06

Az ürgék egész pontosan a futópályák, a gurulóutak, az állóhelyek és a hangárok közötti nagy kiterjedésű gyepen élnek a repülőtéren. Őket kellett most átköltöztetni.

Az ürgék a rövidfüvű legelők visszaszorulásával az ország több pontján is a repülőtereken találnak menedéket. - Forrás: Pixabay

2023 áprilisában a repülőtéren ürgefelmérést, majd ürgeáttelepítést végeztek, hogy egyrészt pontosabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományáról, másrészt az egyes gurulóutak szélesítése miatt az érintett területeken élő ürgéket áttelepítsék a repülőtéren belül, számukra biztonságos élőhelyre

– írja közleményében a Herman Ottó Intézet, amelynek munkatársai is részt vettek az ürge-hadműveletben.

A felmérés eredményeként megállapították, hogy a budapesti repülőtér területén jelentős ürgeállomány él: az ürgék egyedszáma biztosan a több ezres nagyságrendbe esik. A területbejárások és kiegészítő felmérések rávilágítottak arra is, hogy a gurulóutak és előterek felújításával érintett területeken ürgék élnek, amelyeket biztonságuk érdekében a munkálatok megkezdése előtt át kell költöztetni.

Ezek az ürgék a repülőtér egy távolabbi pontján kijelölt, biztonságos, csenkesz dominálta gyep területén kapnak új otthont.

Az érintett területről összesen 42 ürgét fogtak be és telepítettek át. Az állatokat a befogás napját követő reggelen engedték ki az előkészített területre, majd tíz nap megfigyelés és őrzés következett.

A repülőtér-üzemeltető munkatársai és az ürgevédelmi szakemberek közös erőfeszítéseinek köszönhetően a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér világviszonylatban is jelentős ürgeállománya a jövőben is erős és önfenntartó tud maradni.

Az ürgék számára az egyik legideálisabb közeg a repülőtér területe, mert a folyamatos kaszálásnak köszönhetően a budapesti légikikötő nagyon hasonlít az ősi füves gyepekhez. Az ürgék a rövidfüvű legelők visszaszorulásával az ország több pontján is a repülőtereken találnak menedéket. Tőlünk nyugatra és északra már csak töredék állományokban, valamint mesterségesen visszatelepített kolóniákban élnek, a hazai ürgepopuláció védelme ezért nemzetközileg is fontos természetvédelmi feladat

– ismertette Bögre Krisztián, a Budapest Airport Zrt. senior környezetvédelmi specialistája. (napi.hu)