h i r d e t é s

Fogyatkozik a populista vezetők tábora

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Fogyatkozik a populista vezetők tábora

2021. szeptember 23. - 06:29

Az idei ENSZ Közgyűlés egyik nagy meglepetése a rendezvényt megnyitó brazil elnök volt. 

Jair Bolsonaro brazil elnök - Fotó: EDUARDO MUNOZ / AFP

Idén már személyesen találkozhattak a világ vezetői az ENSZ 76. Közgyűlésén. Mármint, aki akart, mert továbbra is adott maradt a videós bejelentkezés lehetősége is. Bár New York város vezetése szeptember 9-én jelezte, hogy oltási igazoláshoz kötik a belépést az ENSZ székházába, a világszervezet mégis fogadhatott oltatlan diplomatákat és felszólalókat is, például Jair Bolsonaro brazil elnököt.

Ám az oltatlan, vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által el nem ismert vakcinával – például Szputnyik-V-vel - oltott vendégek és diplomaták az ENSZ-en kívül bajba kerülhetnek, hiszen New York város hatályos szabályzata szerint zárt helyiségekbe – vendéglőkbe, kávézókba – sem mehetnek be. Azt nem tudni, hol étkezik és száll meg Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, azzal viszont tele van a világsajtó, hogy Bolsonaro és a brazil küldöttség az utcán eszi a pizzaszeleteket, mert egy szabad ég alatti teraszra sem ülhetnek be.

Az idei Közgyűlés egyik nagy meglepetése épp a rendezvényt megnyitó brazil elnök volt. A megtiszteltetés nem személyesen neki szólt, az ENSZ Közgyűléseket hagyományosan Brazília államfője nyitja meg 1955, a 10. közgyűlés óta. A kezdeti időkben ugyanis az államfők vonakodtak elsőként beszélni, Brazília ezt mindig bevállalta, s szerzett jogként máig megőrizte ezt az elsőbbséget.

Bár eléggé furcsán hatott, hogy a Covid-19-et és a környezetvédelem kérdéseit központba helyező értekezletet a pandémiát és a környezetvédelmet egyaránt félvállról vevő, oltatlan államfő beszéde nyitja meg, az igazi meglepetést mégis Bolsonaro hangnemváltozása okozta. 2020-ban ugyanezen a pódiumon a populista brazil elnök "brutális félretájékoztatásról" és külföldi ügynökök aknamunkájáról beszélt, miközben óriási erdőtüzek tomboltak az Amazonas vidékén. Idén viszont elismerte a környezeti kihívásokat, sőt felszólította a többi országot, hogy vegyék ki részüket a klímavédelmi erőfeszítésekből és teljesítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására tett jelentős összegű vállalásaikat.

A CNN-nek nyilatkozó Brian Winter, az Americas Society/Council of the Americas politikai alelnöke szerint Bolsonaro hangnemének mérséklődése egyrészt annak köszönhető, hogy "egyszerűen más volt a közgyűlés hangulata... Bolsonaro elszigeteltebb, mint valaha, nincs Trump, nincs Netanjahu, az ő jobboldali konzervativizmusához igazodó legfőbb ország ma már csak Orbán Viktor Magyarországa". A hírtelevízió ehhez megjegyezte, hogy a brazil államfő New Yorkban találkozott Andrzej Duda "konzervatív, LMBTQ-ellenes lengyel elnökkel".

Orbán Viktorral nem is találkozhatott volna, hiszen hazánkat a Közgyűlésben ezúttal Szijjártó Péter képviseli. A külügyminiszter keddi programjában hét kétoldalú megbeszélés szerepelt grúz, indiai, vietnami, thai, ecuadori, Sierra Leone-i és venezuelai kollégáival. (nepszava.hu)