h i r d e t é s

Földcsuszamlás miatt zajlanak több napig tartó felújítási munkálatok a Nagyvárad-Kolozsvár-országút Királyhágón áthaladó szakaszán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Földcsuszamlás miatt zajlanak több napig tartó felújítási munkálatok a Nagyvárad-Kolozsvár-országút Királyhágón áthaladó szakaszán

2022. december 06. - 14:19

A magyar-román határt Kolozsvárral összekötő 1-es számú országút - E60-as európai főút - mintegy 200 méteres szakaszán három-négy napig végeznek felújítási munkálatokat, miután több helyen repedések keletkeztek az aszfaltburkolatban földcsuszamlás miatt; egyes szakaszokon korlátozzák a sebességet - számolt be a Bihar megyei hírportál, az Ebihoreanul.

Királyhágó szerpentin, Bihar megyei szakasz - Forrás: Google Streetview

A munkák hétfőn kezdődtek. Traian Bulzan, a romániai országutak karbantartásáért felelős társaság Bihar megyei területi igazgatója a hírportálnak elmondta, hogy a forgalmas útszakasznak a Királyhágón található 200 méteres szakaszán rendszeresen jelentkeznek problémák, miután az országút egy évtizeddel ezelőtti felújítása során rosszul oldották meg az alapozást. Ezért a hegyekből lezúduló esővíz rendszeresen kimossa az aszfaltburkolatot vagy földcsuszamlást idéz elő a környéken.

Az útügyi vállalat készíttetett egy tervet a probléma orvoslására, ám ennek költségei elérnék a 20 millió lejt (csaknem 1,7 milliárd forintot).

Az igazgató szerint mivel az 1-es számú országút Románia egyik legfontosabb útvonala, megpróbálnak uniós alapokból forráshoz jutni a munkálatokra, de ez legkorábban jövőre történhet meg.

Traian Bulzan a szintén nagyváradi Bihon hírportálnak elmondta: mivel az országúton naponta mintegy 20 000 gépkocsi halad át, nem lehet lezárni a forgalom előtt. Ezért a napokban csak az érintett szakaszon, Báródsomos (Cornitel) település közelében dolgoznak, amit táblákkal jeleztek. Ezen a szakaszon legfeljebb 30 kilométer/órás sebességgel lehet haladni. Az ígéretek szerint a munkálatokkal csütörtökön végeznek.

A Nagyváradot Kolozsvárral összekötő országút, mely a Királyhágón keresztül halad, Románia egyik legforgalmasabb útszakasza. Magyarországi szempontból is fontos, ugyanis az Ártánd-Bors határkelőtől is erre halad a forgalom jelentős része Erdély és a Székelyföld irányába. (MTI)