h i r d e t é s

Fülledt idő érkezik, a forróság nem megy szabadságra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Fülledt idő érkezik, a forróság nem megy szabadságra

2019. augusztus 06. - 06:18

Kedden délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő gomolyfelhőzetből elsősorban az északi országrészben fordulhat elő zápor, zivatar. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Beliczay László

Délután a napsütést gomolyfelhők zavarják, az északi tájakon sokfelé számítani kell lokális csapadékra. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik, a délutáni csúcsértékek 27, 31 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden frontmentes időben lesz részünk. A melegedés elkezdődött, sokunknál jelentkezhetnek vérnyomáspanaszok és migrén. - írja a meteoklinika.hu.

Kedden frontmentes lesz az idő, de a melegedés tovább folytatódik és ennek hatására melegfrontot jellemző tünetek léphetnek fel az arra érzékenyeknél. Amennyiben ön is érintett, akkor észreveheti, hogy tompább, aluszékonyabb, illetve tartósabban is tapasztalhat fejfájást, migrént. A vérnyomás problémákkal élők szintén nehéz napra számítsanak, a vérnyomás gyakran ingadozhat és múló rosszullétekre is fel kell készülni. A magas koffeintartalmú italokat lehetőleg kerülje, helyette fogyasszon hűtött gyümölcsleveket vagy citrommal ízesített teát. Az éjszakai órákban most még felfrissül a levegő, hajnalban sokfelé hűl 20 fok alá a levegő, a szellőztetést lehetőség szerint időzítse ekkorra.

A nagyrészt csapadékmentes időjárás és a sok napsütés pozitívan hat a hangulatunkra, de a legmelegebb órákban akár rosszul is lehetünk. A melegben fontos odafigyelni a táplálkozásra, a zsíros ételek kerülendők, helyezze előtérbe a vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket.

Az északi országrészben záporok, zivatarok alakulhatnak ki, ennek következtében megnő a fülledtség, az asztmások zivatarok idején tartózkodjanak zárt térben és pihenjenek le.

Az ország nagy részén több órára kisüt a nap, így az UV-sugárzás eléri az erős fokozatot. A leégés ellen fontos a megfelelő védelem, a kisgyerekek és az érzékenyek használjanak legalább 40-es faktorszámú krémeket.

A pollenszint nem nő számottevően, a parlagfű légköri pollenszintje helyenként elérheti a tünetet okozó közepes szintet. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is többfelé magas-nagyon magas.

A közlekedésben a legfőbb veszélyt a napsütés és a zivatarok jelentik. A tűző nap elvakíthatja vezetés közben, a balesetek elkerülése érdekében viseljen napszemüveget! Zivatarok környezetében intenzív csapadékhullásra, romló látási viszonyokra és erős oldalszélre kell készülni, a balesetek megelőzése érdekében vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu