h i r d e t é s

Gondjai lehetnek a NER-nek egy új kutatás szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Gondjai lehetnek a NER-nek egy új kutatás szerint

2020. június 24. - 06:51

Tíz kelet-európai országból négyben az emberek kevesebb mint fele támogatja liberális demokráciát, a magyarok 12 százaléka támogatja az illiberális rendszert.

A kép illusztráció! - Forrás: balramagyar.hu

Az Orbán-féle illiberalizmust a legtöbben Bulgáriában (48%), Szlovákiában (38%) Lettországban (35%) és Litvániában (27%) és támogatják. Beszédes, hogy csak a magyarok 12 százaléka van a liberális demokrácia ellen.

Nagyon nem szeretik ennyian Orbán, mint azt kommunikálja az állami propaganda

A magyarok nagy többsége, 81 százaléka ennek az államberendezkedésnek a híve - holott a jelenlegi kormány éppen az ellenkezőjét, bevallottan illiberális államot épít - , és ebben csak az osztrákok előznek meg bennünket. - idézi a politico.eu a Globsec nemzetközi think tank felmérést.

A felmérés készítői azt is megkérdezték a kutatásban részt vevőktől, hogy szerintük a nyugati befolyás veszélybe sodorhatja-e nemzeti értékrendszerüket, identitásukat. Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon meglehetősen kevesen, a válaszadók egynegyede felelt erre igennel, Szlovákiában viszont 50 százalékuk. A bevándorlókat a magyarok 52, a szlovákoknak és a cseheknek viszont 72 százaléka tartja "lehetséges veszélyes tényezőnek".

A jelentés készítői hangsúlyozzák: a liberális demokrácia támogatottságát nem feltétlenül befolyásolja az, hogy a szóban forgó államban jelenleg milyen a demokrácia minősége. Erre is jó példa Magyarország, de Lengyelország is - írják. (Euronews)

A teljes kutatást ide kattintva lehet elolvasni >>