h i r d e t é s

Gulyás Gergely bejelentéseket tett

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Gulyás Gergely bejelentéseket tett

2021. szeptember 15. - 11:36

A hitelmoratóriumról szóló döntés már korábban ismert volt, a kancelláriaminiszter és a kormányszóvivő a hét eleji kormányülés további témáit, döntéseit ismerteti.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Magyarország is csatlakozott az EU Pfizer-vakcinabeszerzéséhez a 12 éven aluli gyermekek számára.

A kormány szerint a negyedik illetve az ezt követő hullámok el fognak térni a mögöttünk hagyott három hullámtól az oltás adta védettség miatt – erről beszélt Gulyás Gergely az ősz első Kormányinfóján. A negyedik hullám ellenére sem terveznek lezárásokat, bár az idősek között még így is van 400 ezer ember, aki nem oltatta be magát. Eddig 5 847 000-en megkapták az első oltásukat, 371 új fertőzöttet regisztráltak, 12 beteg elhunyt az elmúlt 24 órában. Ebben olyanok is szerepelnek, ahol a halál okához nincs köze a koronavírusnak, de az illető fertőzött volt elhunytakor.

Január 1-ig meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, de ez már már nem jelent alapvető szabadságjogi korlátokat. - A számok nyilvánvalóan növekedni fognak, de a fertőzések számának ugrásszerű növekedését már nem követi a kórházba, lélegeztetőgépre kerülők, vagy az elhunytak száma az előrejelzések szerint – mondta Gulyás Gergely. A hatvan év alattiakat is arra kérik, vegyék fel a harmadik oltást, ami négy hónappal a második oltás után lehetséges és nem hordoz kockázatot. A vakcina fajtájáról mindenki saját háziorvosával konzultáljon. Tárgyalnak a munkáltatókkal arról, hogy legyen-e lehetőségük az oltás megkövetelésére a munkavállalóktól. Gulyás Gergely szerint nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe tovább nőhet a következő időszakban. Oltóanyag jelenleg is bőven van, 3,3 millió oltás áll rendelkezésre csak Pfizerből és Modernából és 1,5 millió Jansen vakcinából, de folyamatosan érkeznek az új vakcinák is. Az EU 12 év alattiaknak is rendelne Pfizert, ehhez Magyarország is csatlakozott, így hamarosan számukra is lesz elérhető oltóanyag.

A kormány „értékelte a pápalátogatást is”. Vasárnap 250 ezren vettek részt a helyszínen Ferenc pápa miséjén, majd az esti gyertyás meneten 300 ezren. Azt Magyarországot ért elismerésének értékelik, hogy a pápa részvételével zajlott az Eucharisztikus kongresszus, mert sem Ferenc, sem elődje, Benedek nem vett részt ilyen eseményen. Gulyás szerint hazugság, hogy bármilyen feszültség lett volna Budapesten Ferenc pápa és a kormány között.

A minimálbér 200 ezer forintra emelése már január 1-től megvalósulhat, erről tárgyalnak a munkaadókkal és a munkavállalókkal is. A hitelmoratórium fenntartására személyesen kell bejelentkezni október 31-ig azoknak, akiknek tartósan csökkent a jövedelme, vagy gyermeket várnak, nevelnek, nyugdíjasok, vagy közfoglalkoztatottak. A turizmus egyedülálló rekordot döntött idén nyáron, a megszűnt munkahelyek számánál több létesült az elmúlt időszakban, így a rendszerváltás óta még soha nem dolgoztak ennyien. A kormány szerint emiatt reális az 5,5 százalékos éves GDP-növekedési előrejelzés.

Az 1258 milliárd forintos állami kötvénykibocsátásról az ATV kérdésére a kancelláriaminiszter azt mondta, az uniós programok mindig előfinanszírozással működtek, most is így van, ezért van erre szükség, de ebben nincs semmi különös, és nincs összefüggésben azzal, hogy viták vannak az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról és a hétéves költségvetésről. - Van esély a megállapodásra – mondta.

A vadászkiállítást azért mentesítették a járványügyi szabályok alól, mert a jelenlegi fertőzésszámok mellett egyelőre nem látnak kockázatot és a külföldi vendégek beléptetését nem lehet másképpen biztosítani. Gulyás Gergely szerint az Európai Parlament szórakoztatóipari kategóriába sorolta saját magát azzal, hogy az LMBTQ-jogok kiterjesztésére szólította fel egy határozatban a tagállamokat. - Ez egy nagyon drága szórakoztatóipari intézmény így – mondta a testületről a miniszter. (nepszava.hu)