h i r d e t é s

Gyakori időskori betegségek: mit kell tudni róluk?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Gyakori időskori betegségek: mit kell tudni róluk?

2024. február 26. - 12:49

Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a kockázata bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának, amelyek befolyásolhatják az életminőséget. A statisztikák szerint a 65 év felettiek 80%-a szenved legalább egy krónikus betegségben. Az egyéni igényekhez igazodó, megfelelő ellátás segíthet az időskori betegségekre jellemző tünetek kezelésében és az életminőség javításában.

Forrás: freepik.com

Mik azok a geriátriai betegségek?

Az időskori betegségek egy sor olyan állapotot foglalnak magukban, amelyek az időseket érintik. Az öregedéssel járó fiziológiai, pszichológiai és szociális változások eredményeként jelennek meg. Ezek lehetnek krónikus vagy akut jellegűek, de sérülések következtében is gyakran jelentkeznek. Sok időskori betegség hosszú távú kezelést és speciális ellátást igényel. Ezenkívül bizonyos tünetek súlyosbodhatnak stressz vagy fizikai aktivitás hiánya esetén, amit mozgásszervi panasz esetén Győrben a gyógytorna úttörői sikeresen tudnak gyógyítani, vagy lelassítani.

Melyek a leggyakoribb időskori betegségek?

A leggyakoribb időskori betegségek a keringési és csontrendszeri betegségek, de gyakoriak az idegrendszer anyagcsere- és degeneratív betegségei is. Íme néhány példa:

  • Szív- és érrendszeri betegségek – az idősek körülbelül 58%-a magas vérnyomásban szenved, 29%-uk pedig koszorúér-betegségben. A szív- és érrendszeri betegségek súlyos egészségügyi problémákat, például szívinfarktust vagy szélütést okozhatnak.
  • Ízületi gyulladás és mozgásszervi megbetegedések – ezek az ízületek öregedésének eredményeként jelentkeznek, súlyos fájdalommal karöltve. A csontritkulás egy olyan állapot, amely a csonttömeg csökkenését okozza, és szintén gyakran előfordul az idősek körében. Ennek eredményeként a törések gyakorisága jelentősen megnő 50 éves kor után.
  • Cukorbetegség – jelentős hatással lehet az anyagcserére, és veszélyes lehet, ha nem kezelik megfelelően.
  • Vesebetegségek – az életkor előrehaladtával a veseműködés csökkenéséből adódó különféle rendellenességek jelentkezhetnek.
  • Depresszió – az adott személy életének erre az időszakára jellemző érzelmi vagy társadalmi változásai okozhatják. Visszatérőek az olyan tünetek, mint a motiváció hiánya, az állandó szomorúság vagy bűntudat, valamint az ingerlékenység és alvászavarok.

Az időskori betegségek fő kockázati tényezői

Bár az öregedés az időskori betegségek egyik legaktívabb kockázati tényezője, de az egészségtelen életmód vagy a testmozgás hiánya is hozzájárulhat a betegségek kialakulásához, megnehezítve kezelésüket.

A kezelési és a megfelelő gondozási intézkedések kulcsszerepet játszanak a betegek életminőségének javításában. A gyógyszeres kezelés és az étrend-kiegészítők segíthetnek a tünetek enyhítésében, a szövődmények megelőzésében és a beteg általános állapotának javításában.

A gyógytorna és fizioterápia jótékony hatással lehet a fizikai és érzelmi egészségre is!

Könnyű gyakorlatok javasoltak az izmok mozgékonyságának és rugalmasságának támogatására. A gyakorlatok helyes kivitelezése jelentősen javítja a beteg életminőségét, de ezeket csak gondosan, szakember által és/vagy felügyelete alatt szabad elvégezni. Mindez egyfajta érzelmi terápia is, amely létfontosságú az időskori betegségek elleni küzdelemben. Fontos, hogy a kezelések során az idősek részesüljenek érzelmi támogatásban, illetve kapcsolatba kerüljenek családjukkal, barátaikkal vagy azzal a közösséggel, amelyben élnek, és bátorítást kapjanak, hogy szembenézzenek a kihívásokkal.