h i r d e t é s

Gyorsforgalmi út Esztergomból az M1-es autópályáig

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Gyorsforgalmi út Esztergomból az M1-es autópályáig

2015. december 04. - 08:02
0 komment

2017 és 2019 között 579 milliárd jut útépítésekre, ebből az összegből valósul meg a 102-es gyorsforgalmi út megépítése az M1-es autópálya és Esztergom között - a kormány döntött a Modern városok program keretében az uniós pénzből nem finanszírozható főutak fejlesztéséről.

"Esztergom számára évtizedek óta létfontosságú, hogy bekapcsolódjon az országos autópálya-hálózatba, hosszú ideje lobbizik ezért a Magyar Suzuki Zrt-vel közösen. Most úgy tűnik, sikerül célt érnünk, miniszterelnök úr idén tavasszal, a Suzuki esztergomi gyárában jelentette be, hogy 2016-2019 közötti időszakban várhatóan elkészülhet a gyorsforgalmi út. A városba vezető, azon áthaladó 10-es, 11-es utak a folyamatosan növekvő autóforgalom miatt egyre túlterheltebbek, az új közlekedési folyosó a jelenleg ezeken az utakon zajló forgalom egy részét ki tudná váltani, többek között a főváros észak-nyugati része is gyorsabban elérhetővé válna"

- mondta Romanek Etelka.  

Esztergom polgármestere hozzátette:

"a várost az M1-es autópályával összekötő 102-es gyorsforgalmi út Esztergom esetében az idegenforgalomra gyakorolt hatása mellett jelentős gazdaság-élénkítő jelentőségű hatással bír. A Suzuki mellett az Ipari parkban működő számos nagyvállalat számára létfontosságú ennek az összeköttetésnek a létrehozása, és nagyon bízom benne, hogy a város a jelenleginél is vonzóbb lehetséges helyszín lehet további vállalatok számára is. Mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy korántsem csak Esztergom számára létfontosságú ez a beruházás, hiszen a város vonzáskörzetében lévő kisebb települések, továbbá a Felvidéken élők számára is egyaránt fontos."

Az útfejlesztésről szóló kormányhatározat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg. A határozat szerint 2017 és 2019 között 579 milliárd forint jut útépítésekre. A 2015-ös és a 2016-os költségvetésben már szerepel összesen 171 milliárd forint ilyen célra. Állami forrásból épülhet meg a tervek szerint Sopron, Szolnok, Békéscsaba felé gyorsforgalmi út, valamint fejleszthető Ózd, Debrecen, Győr és Esztergom közúti kapcsolatrendszere is. A határozat szerint megvalósulhat az M85 autóút Csorna-Sopron, országhatár szakasza, az M4 gyorsforgalmi út M0-Abony-Törökszentmiklós közötti része, az M8-as és az M44-es gyorsforgalmi út Kecskemét-Nagykőrös-Békéscsaba közötti szakasza, a 23-as és 25-ös főutak Bátonyterenye-Ózd közötti szakaszának gyorsforgalmi fejlesztése, a 471. főút Hajdú-Bihar megyei részének fejlesztése, a 813-as út Győr keleti elkerülője, valamint a 102-es gyorsforgalmi út megépítése az M1-es autópálya és Esztergom között.

A kiemelt beruházások előkészítési és építési feladatai végrehajtásához szükséges összeg biztosításával és annak évenkénti - a megyei jogú városokkal kötött együttműködési megállapodásokban szereplő megvalósítási határidők figyelembevételével történő - ütemezésével a nemzetgazdasági minisztert, valamint a nemzeti fejlesztési minisztert bízta meg a kormány.

 

Városházi információ (Címlap: A kép csak illusztráció - Forrás: Google Maps)