h i r d e t é s

Ha Zuckerberg segíteni akar, enyhíthetné a károkat, amiket a Facebook a demokráciának okoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ha Zuckerberg segíteni akar, enyhíthetné a károkat, amiket a Facebook a demokráciának okoz

2015. december 12. - 10:07
0 komment

Sokféle vélemény megjelent, mióta Mark Zuckerberg felajánlotta Facebook-részvényeinek 99 százalékát jótékony célokra, ami mostani árfolyamon 45 milliárd dollárt ér.

Fotó: businessinsider.com

Ünnepelték is, gyalázták is, álszentségnek is nevezték, mint adóelkerülési trükköt, de az egyik legélesebb, és talán legfontosabb kommentárt Anne Applebaum író-történész fűzte az esethez a Washington Postban:

Zuckerbergnek ebből a pénzből arra kellene költenie, hogy enyhítse a kárt, amit a Facebook a demokráciának okoz.

Applebaum szerint az olyan országokban, ahol nincs független, a tényeket ellenőrző média, ott a civilizált vita lehetősége eltűnik. Ha az emberek már abban sem tudnak megegyezni, mi történt tegnap, és hamis, manipulált hírek keringenek körülöttük, akkor az összeesküvés-elméleteknek könnyen akkora súlyuk lesz, mint a valóságnak. A hazug, manipulatív politikusoknak ez ideális helyzet. Mindezt a magyar olvasóknak talán nem kell már bemutatni - írja a 444.hu.

Ha pedig a fejlett demokráciák azzal nyugtatják magukat, hogy ilyen csak gyenge rendszerekben történik meg, Applebaum figyelmeztet: elég arra gondolni, mennyien hitték el Donald Trump hazugságát arról, hogy szeptember 11. után muszlimok ünnepeltek az utcán. 

Hosszú távon pedig azért veszélyes a dezinformáció, mert apátiát és cinizmust eredményez. Ha nem lehet már tudni, mi igaz és mi nem, ha nem lehet elhinni szinte semmit, akkor egyszerűbb lesz nem foglalkozni a közügyekkel. Ez pedig nagyon káros. 

Nem tudjuk hova vezet ez, sőt, egyelőre még elég kevesen ismerték fel a súlyát, írja Applebaum. De Zuckerbegnek ezzel a pénzzel lenne lehetősége elindulni a jó irányba: akár az iskolai internetoktatás támogatásával, akár a források hitelességét ellenőrző rendszerek fejlesztésével, akár az összeeskövés-elméletek terjedésének kutatásával. 

 

444.hu