h i r d e t é s

Hamarosan megszólal Orbán Viktor, a koronavírusról is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hamarosan megszólal Orbán Viktor, a koronavírusról is

2020. szeptember 04. - 05:46

Péntek reggel a szokásos időpontban interjút ad a miniszterelnök a Kossuth Rádiónak. A beszélgetésben minden bizonnyal szó lesz a koronavírus-járvány második hullámáról és annak következményeiről.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a szlovéniai Bledben 2020. szeptember 1-jén. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő legutóbb két héttel ezelőtt adott interjút a közrádiónak, akkor jelezte, hogy szigoríthatnak a járványügyi szabályokon, mert nagy veszély a vírus behurcolása. Azóta viszont több fontos fejlemény történt idehaza a koronavírus-járvány, valamint a magyar gazdaság frontján:

  • Múlt héten bejelentette a kormány a határzárat, amely hatásossága jelenleg a fertőzés terjedése tekintetében több sebből is vérzik.
  • A járványhelyzet 1,5 hete kezdett látványosan romlani, a napi új fertőzöttek száma tartósan megugrott azóta és elindult az operatív törzs szerint is a második hullám, amely azonban más, mint a tavaszi több szempontból is: közösségekben terjed, nem pedig kórházakban és idősotthonokban, valamint főleg a fiatalok körében.
  • A kormány járványügyi védekezési munkáját is támogató kutatócsoport több tagja is megszólalt a héten, arra figyelmeztetve, hogy veszélyes szintre emelkedett Magyarországon a járvány terjedését bemutató reprodukciós ráta, az iskolakezdés pedig csak rátesz erre egy lapáttal. Szerintük ideje lenne a belföldi esetekre fókuszálni, mert komolyabb járványt is kockáztat az ország, a határzár nem biztos, hogy hatékony eszköz.
  • Szintén múlt héten vált ismertté a Pénzügyminisztérium közleményéből, hogy a kormány elengedi az idei költségvetési hiánycélt, akár a GDP 7-9%-a is lehet. Vagyis néhány hónap leforgása alatt ezen a téren is alkalmazkodott a kormány.
  • Ezen a héten megjelent a második negyedéves, történelmi zuhanást produkáló GDP részletes adatsora, amelyből megtudtuk a kormány várakozásait is alulmúló teljesítmény hátterét.
  • Közben az is kiderült: készül a kormány a járványügyi helyzet romlására a kórházakban is, az összes ágy 20%-át kell fenntartani már a koronavírus-esetek számára, az eddigi 10% helyett.
  • Múlt héten a kormány közelében is megjelent a koronavírus, miután Hollik Istvánt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták. Ezt követően több kormánytag is karanténba vonult, majd jött ki onnan két negatív koronavírus-teszttel. A héten pedig az is kiderült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik helyettes államtitkára is megfertőződött.
  • Az EU-s színtéren is zajlanak az események. Kiszivárgott hírek szerint addig nem ratifikálja a magyar parlament a koronavírus-válság enyhítésére létrejövő uniós helyreállítási alap szabályrendszerét, amíg a tagállamok és az Európai Parlament (EP) nem egyeznek meg az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötésének lehetőleg minél gyengébb változatáról.

Van tehát több fontos járványügyi és gazdasági kérdés is, amiről Orbán Viktor szót ejthet a péntek reggel 7:33-kor kezdődő rádióinterjújában. (portfolio.hu)