h i r d e t é s

Hány órát álljunk sorba az életünkért? – A Liberálisok az egészségügyi államtitkársághoz fordulnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hány órát álljunk sorba az életünkért? – A Liberálisok az egészségügyi államtitkársághoz fordulnak

2018. február 28. - 17:32

A Magyar Liberális Párt közérdekű adatigénylést nyújt be az Egészségügyért Felelős Államtitkársághoz, hogy világosan kiderüljön, mennyi az átlagos várakozási idő a sürgősségi ellátás során.

Forrás: flickr.com Fotó: John Garghan

Ónody-Szűcs Zoltántól haladéktalanul válaszokat várunk arra a kérdésre, mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy emberek ne haljanak bele a sürgősségi osztályon gyakorta egész naposra nyúló várakozási idő miatt. Magyarázatot várunk ezen felül arra, miért hagyta lezülleni a sürgősségi ellátást az Orbán-kormány.

Az orvosok és szakdolgozók elviselhetetlen túlterheltség mellett kénytelenek dolgozni, miközben a betegek egyre lassabban jutnak egyre rosszabb ellátáshoz. Ezek a problémák nem most kezdődtek, mára viszont tarthatatlanná váltak. A kormány azonban ahelyett, hogy a megoldást keresné, a betegekre mutogat. Gyakran azért mennek sürgősségi osztályra az emberek, mert a szakrendelőkben hónapok múlva kapnak időpontot.

Az egészségügyön belül ezért olyan szakemberekre van szükség, akik kizárólag ezzel a logisztikai feladattal foglalkoznak. Ez a rendszer biztosíthatná azt, hogy minden beteg az állapotának megfelelő osztályra és szakemberhez kerüljön, az életmentő műtétre szorulók pedig elsőbbséget kapjanak a sürgősségin.

Az egészségügy másik alappillére a megfelelő minőségbiztosítás. Ezt a magyar egészségügy gyakorlatilag nélkülözi, holott e nélkül nem lehetséges szembesülni a hibákkal, és nem feltérképezhetők a lehetséges megoldások sem. Amennyiben a rendszer nem képes létrehozni a saját minőségbiztosítását, úgy alulról jövő kezdeményezésekben kell gondolkodnunk, amelyek javíthatnak a páciensek helyzetén.

Éppen ezért a Liberálisok márciusban tesztüzembe helyeznek egy olyan applikációt, amely a sürgősségi osztályok pillanatnyi állapotáról adnak képet, hasonlóan a többi, információ-megosztáson alapuló közösségi applikációhoz. A Magyar Liberális Párt célja, hogy nyilvánvalóvá és nyomon követhetővé tegye a problémákat, mert azokat mielőbb orvosolni kell. Ha a választók is úgy akarják, április 8-án hozzá is láthatunk.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője 

os.mti.hu