h i r d e t é s

Hatalmas visszaesés jöhet az árstop után

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hatalmas visszaesés jöhet az árstop után

2022. június 16. - 13:46

A soha nem látott infláció miatt bevezetett árstop után kereslet visszaesés jöhet.

Varga Judit - Forrás: Varga Judit Facebook oldala

A húsipart nemcsak az áremelkedés sújtja; a madárinfluenzával is meg kell küzdeni az ágazatnak. Nyárra ugyan le szokott csengeni a vírus, azonban idén még mindig tarol az állatok között Magyarországon is, ez pedig komoly termeléskieséseket okozott.

Ifjabb Bárány László, a Master Good ügyvezető-tulajdonosa a Forbesnak adott interjújában a takarmány árak növekedésével kapcsolatban azt mondta: 2019-ben még 44 forint volt a búza kilója, most pedig 140-150 forint, azaz három év alatt a háromszorosára emelkedett.

A hatósági árak szinte egy az egyben a kiskereskedelmet sújtják, a húsipari szereplőkre csak kis mértékben hatnak.

Az ügyvezető az árstop eltörlése után hatalmas fogyasztásbeli visszaesésre számít, de nem gondolja, hogy az emberek kevesebb csirkét ennének, főleg nem Kelet-Európában.

Ebben az inflációs helyzetben minél inkább alapvető az élelmiszer, például a nyers hús, a költségeket annál könnyebben sikerülhet továbbhárítani, hiszen enni kell. Aki csirkemellfilét szeretne enni, az csirkemellfilét fog venni. Vagy inkább nem vesz semmit

– mondta Bárány.

Bár egy friss felmérés szerint Magyarországon két százalék a vegetáriánusok és a vegánok aránya, viszont egyre többen fontolgatják étkezési szokásaik megváltoztatását.

A Master Good 2020-ban felvásárolta a Ságát, amivel régiós szintű terjeszkedést tervez, de hozzátette, hogy nagyon sok olyan terméket hoznak be külföldről, amit Magyarországon is le lehetne gyártani. (Startlap)