h i r d e t é s

Havi 500 ezer forintos veszteséget okozott az árstop, bezárt a benzinkút

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Havi 500 ezer forintos veszteséget okozott az árstop, bezárt a benzinkút

2022. február 19. - 10:29

Havi félmillió forintos veszteséget okozott az árstop, ezért zárt be határozatlan időre a Komárom-Esztergom megyei benzinkút még február elején - tudta meg a 444.hu.

A kép illusztráció! - Forrás: Nyugat.hu

A benzinkút tulajdonosa azt mondta a lapnak, hogy havi 300 ezer forintos veszteséget mellett még nem zártak volna be, de a havi félmilliós mínusz már sok volt. A benzinkút február 5-én zárt be, és amint lehet, újra kinyitnak.

"Sajnálattal közöljük, hogy a mai napon (február 5.) töltőállomásunkat bizonytalan időre bezárjuk, mert az üzemanyag beszerzési ára meghaladta a kereskedelmi árat. Szándékunkról értesítettük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM). Türelmüket és megértésüket kérjük" - írták még február 5-én.

A bezárást jelezték az ITM-nek, amit a minisztérium tudomásul vett. A Mol-t egyelőre nem jelöltéki ki, hogy vegye át a töltőállomást, emiatt amúgy a tulajdonos nem aggódik, mert bízik az olajtársaságban. 

Nem ez a benzinkút az egyetlen, amelyik bezárt a hatósági ár miatt, de igazi bezárási hullám csak most jöhet, az üzemanyagok beszerzési ára ugyanis tovább nőtt, ami növeli a kutasok veszteségét is. A kormány májusig hosszabbította meg a 480 forintos árplafont, és egyben jelezték: a mennyiségi korlátozás bevezetése törvénybe ütközik.

Orbán Viktor érvelése szerint az árstop bevált, mert nélküle jóval 500 forint felett kellene fizetni. Hatósági ár nélkül jelenleg az alábbi átlagárak lennének a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin: 520 Ft/liter
  • gázolaj: 535 Ft/liter

Amikor november 15-én bevezették a hatósági árat, akkor 42 litert 20,1 ezer forintért lehetett tankolni, amivel mintegy ezer forintot lehetett spórolni. Most az 520 forintos áron 21,8 ezer forintot kellene fizetni, ami 1700 forint megtakarítást jelent az autósnak. Ellenben 336 forint veszteséget okoz a kutasnak. (Portfolio)