h i r d e t é s

Hőhullám Ausztráliában – megdőlt a melegrekord, és akár 50 fok is lehet

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Hőhullám Ausztráliában – megdőlt a melegrekord, és akár 50 fok is lehet

2019. december 18. - 16:24

Ausztráliában kedden megdőlt a napi melegrekord az ausztrál meteorológiai intézet első becslése alapján, és várhatóan még egy-két napig hasonló hőség lesz a kontinensen.

A kép illusztráció! - Forrás: MTIPinterest

A napi átlagos maximum-hőmérséklet 40,9 Celsius-fok volt szerte az országban kedden, de a szárazföld belsejében 45 foknál is többet mértek a nap legmelegebb időszakában. Az előző rekord 40,3 fok volt 2013 január 7én. A legmelegebb most a dél-ausztráliai Cedunában volt, 46,5 fokos maximumhőmérséklettel.

Az ausztrál meteorológiai intézet előrejelzése szerint csütörtökön 49 fokos hőség lesz. A következő napokban a legforróbb hely valószínűleg a dél-ausztráliai Oodnadatta lesz, illetve a délnyugati Oak Valley. Oodnadatta tartja az ország abszolút hőmérsékleti rekordját 50,7 fokkal, amit 1960 január 2-án mértek.

Közben az ország súlyos szárazsággal küzd - hasonlóval, mint az utóbbi két-három évben -, valamint bozóttüzekkel, amelyek az ország keleti részén kezdődtek az idei nyáron, de már pusztítanak a nyugati részen is. (Euronews)