h i r d e t é s

Hollandia a "polgárháború szélére sodródott", nem állnak le az összecsapások

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hollandia a "polgárháború szélére sodródott", nem állnak le az összecsapások

2021. január 27. - 05:58

Harmadik éjszakája lázadnak a hollandok a második világháború óta először bevezetett kijárási tilalom ellen, melynek keretében gyújtogatások, épületrongálások és üzletkifosztások is történtek.

Forrás: Daily Mail

Legalább 184 embert tartóztattak le hétfő este Hollandiában a kijárási tilalom bevezetése óta tartó tüntetéssorozat összefüggésében, és legalább 10 rendőr megsérült a demonstrálók és a hatóságok közötti összecsapások során – írja az NL TimesHollandia szombaton jelentette be a kijárási tilalom bevezetését, melyre utoljára a második világháború idején volt példa az országban.

Azóta legalább 20 városban törtek ki lázadásba átcsapó tüntetések, melyek közül a hétfői sikerült az egyik leginkább erőszakosra. A lázadók boltokba törtek be, autókat gyújtottak fel többek között Rotterdamban, Hágában és Amszterdamban is – tudósított az AFP hírügynökség. Legalább 184 lázadót tartóztattak le a rendőrök, és 1850 embert bírságoltak meg a kijárási tilalom megszegése miatt.

Koen Simmers, a holland rendőri szakszervezet egyik tagja elmondása szerint 40 éve nem láttak ehhez fogható erőszakot. Az események Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke is kommentálta, aki elfogadhatatlannak tartja a lázadásokat, és elmondása szerint az egész országot „sokkolta” a lázadók magatartása.

"Ennek semmi köze a tüntetéshez vagy a szabadságért való harchoz, ez bűnös erőszaktevés, amit ekként is fogunk kezelni a továbbiakban" - mondta Rutte.

Wopke Hoekstra pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Hollandia „nem fogja megadni magát néhány idióta miatt”, míg Eindhoven polgármestere, John Jorritsma nem kertelt megfogalmazása során: "Ez az anarchista csőcselék a Föld szégyene. Szabadságról meg diktatúráról beszéltek, de közben rongálják a boltokat és az állomásokat, felgyújtanak autókat és rendőröket bántalmaznak. Úton vagyunk a polgárháború felé" - fogalmazott.

A kijárási tilalom értelmében, melynek mentén a lázadás is kialakult, a nem létfontosságú munkások este 9 és reggel fél 5 között nem hagyhatják el otthonaikat. A korlátozást elsősorban a brit koronavírus-törzs hollandiai megjelenése miatt rendelték el, meg a továbbra sem csökkenő fertőzési számok miatt. (liner.hu)