h i r d e t é s

Hurrikánok fenyegetnek világszerte

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hurrikánok fenyegetnek világszerte

2022. szeptember 27. - 11:20

Az Egyesült Államokat, Vietnámot és Kubát is a következő órákban hurrikánok érik el. Floridában rendkívüli állapotot hirdettek, Vietnámban a valaha volt legerősebb hurrikánra készülnek. Pár napja Kanadában és Japánban dőltek rekordok.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Ian hurrikán

A Ian hurrikán ezekben a percekben éri el hármas fokozatú hurrikánként Kubát. A jelenlegi szélerősség 180 km/óra körül van. A számítások szerint a hurrikán a Mexikói-öbölben tovább erősödik majd négyes fokozatúvá, majd némileg legyengülve éri el Floridát Tampa városánál. A jelenlegi modellfutások alapján a szél erőssége 160 km/óra körül alakul majd a partot éréskor. Floridában már most törölték a repülőjáratokat és az állam kormányzója rendkívüli állapotot rendelt el.

Noru hurrikán

A Noru hurrikán a holnapi napon Vietnámban ér partot. Az országban az adatgyűjtések kezdete óta (1945) csupán öt nagy, legalább hármas fokozatú hurrikán ért eddig partot.

A mostani számítások szerint a Noru hurrikán lehet a valaha mért legerősebb hurrikán, ami az országot eléri. A szuperhurrikánná erősödő vihar korábban a Fülöp-szigeteket is érintette, ahol 74 ezer embert evakuáltak a vihar előtt, amely 240 km/órás sebességet ért el az ország fővárosában Manilában.

A legfrissebb adatok szerint a Noru hurrikánban jelenleg 240 km/órás szélsebességet mérnek, és négyes fokozatra erősödött. A vihar Vietnám mellett érinti majd Laoszt, Thaiföldet és Kambodzsát is.

Trópusi ciklon Kanadában

A múlt héten a Fiona hurrikán pusztítása nyomán Puerto Ricoban a mai napig milliók vannak áram nélkül. A hurrikán ezt követően észak felé vette az irányt és négyes erőségű hurrikánná erősödött, majd érintette Kanada északkeleti partvidékét, már trópusi ciklonná szelídülve.

A ciklon vasárnap csapott le Új-Skóciára és a part menti területekre, ahol 179 km/órás szelet mértek. A ciklon 192 mm-es rekordcsapadékot hozott, és a tengeri bólyák 17 méteres hullámokat mértek.

A vihar nyomán 5 millió ember maradt áram nélkül és óriási károk keletkeztek.

Talas trópusi vihar Japánban

Japánban a Talas trópusi vihar hozott rekordokat vasárnap. Shizuoka szigetén 12 óra alatt 405 mm csapadék esett, ami új rekord Japánban. Jellemző, hogy Magyarországon több helyen az éves csapadék nem éri el ezt a mennyiséget az idei évben.

A Talas halálos áldozatokat is követelt a szigetországban.

Forrás: esotanc.hu