h i r d e t é s

Így reagálnak a rezsicsökkentés csökkentésére az állami egyetemek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Így reagálnak a rezsicsökkentés csökkentésére az állami egyetemek

2022. szeptember 29. - 08:50

18 fok, távolléti vizsgáztatás vagy jegymegajánlás is jöhet az állami egyetemeken

Szeptember közepén hirdették ki, és október 1-jén lép életbe az a kormányrendelet, ami előírja, hogy a közintézményekben a hőmérséklet nem haladhatja meg a 18 fokot télen. Ez az állami fenntartásban maradt egyetemekre és főiskolákra, tehát az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME), a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, a bajai Eötvös József Főiskolára, a Magyar Képzőművészeti Egyetemre és a Zeneakadémiára is vonatkozik.

Az Eduline felkereste az iskolákat, hogy megkérdezze, hogyan készülnek a télre, a közszolgálati egyetemtől és a BME-től kaptak válaszokat.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium határozata szerint az állami egyetemeken szeptember 22-ig kellett elkészíteni az „energiamegtakarítási tervet”, ezeken az egyetemeken és főiskolákon „energiatakarékossági felelős” is lesz. Az Eduline úgy tudja, hogy a 18 fokos maximumhőmérsékletről jelenleg is egyeztetnek az állami felsőoktatási intézmények a minisztériummal.

Az Eduline-nak a közszolgálati egyetem azt válaszolta, az intézkedési terv kidolgozása még folyamatban van, „egyelőre épületek bezárásáról, a tanév rendjének bármiféle módosításáról nem született döntés”, arra viszont már a tanév elején felhívták az oktatók figyelmét, hogy használják ki a tanulmányi és vizsgaszabályzat által biztosított lehetőségeket,

éljenek a jegymegajánlás, ezen túl elsődlegesen a távolléti vizsgáztatás adta lehetőségekkel.

A BME-n sem változik a tanév rendje, de augusztus végén ők is írtak az oktatóknak és kutatóknak, amiben olyan alap takarékossági praktikákat is megosztottak a dolgozóikkal, mint: télen ne legyen egész nap résnyire nyitva az ablak, elég pár percre szellőztetni minden nap, napnyugta után pedig húzzák be a függönyöket. Ezen felül „a termosztátot elegendő 3-asra állítani, az már megfelelő komfortérzetet biztosít” – írták a levélben.

A BME azt is közölte az Eduline-nal, hogy az előzetes kalkulációik szerint az egyetem 2023-as rezsije hárommilliárd forinttal lesz magasabb az ideinél.

Korábban döntött már arról a kormány, hogy az általános iskolákban 20 fok lesz az előírt maximumhőmérséklet, a 18 fok pedig csak a közép- és felsőoktatási intézményekre vonatkozik majd. (Telex)