h i r d e t é s

Íme, a legjobban kereső képviselők toplistája!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Íme, a legjobban kereső képviselők toplistája!

2020. február 06. - 14:12

Egészen jó évet zárhattak tavaly a parlamenti képviselőink: több olyan is akad közöttük, aki egyetlen munkanap alatt a havi átlagbér többszörösét megkereste. A gazdasági tevékenységből származó jövedelmeket tekintve így volt, aki egy nap alatt 882 ezer forintra tett szert. - írja az Mfor.hu

Forrás: MTI

Ami az egyéb jövedelmeket illeti, 88 képviselő rendelkezik a parlamenti munkája mellett más bevétellel is - ide sorolta a lap a kormányzatban betöltött tisztségért (pl. miniszter, államtitkár, miniszteri biztos) járó fizetéseket is. Emellett elég jól körülhatárolható, hogy mivel szeretnek leginkább mellékesként foglalkozni a képviselők:

  • tipikus jövedelemforrás az ingatlan-, termőföld bérbeadása,
  • sokan oktatói, óraadói tevékenységet látnak el,
  • néhányan felügyelőbizottsági tagok,
  • és többen vannak, akik őstermelőként jutnak plusz jövedelemhez.

A volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc toplistás első helye idén sem került veszélybe, ami csak kisebb részben köszönhető annak, hogy frakcióvezetői posztja miatt az egyik legnagyobb parlamenti fizetésben részesülő honatya. Havonta 1,979 millió forintért végezte a munkáját az országgyűlésben. Ez azonban aprópénz ahhoz képest, amihez saját vállalkozásának köszönhetően jutott tavaly. A friss vagyonnyilatkozata szerint több mint 238 millió forint kivont jövedelme származott az Altus Portfólió Kft.-ből. Így 2019-ben a számított havi jövedelme több mint 21 millió forint volt, ami azonban némiképp elmarad a 2018-ra számolt 26 milliótól. Mindenesetre ez bőven elég volt ahhoz, hogy a munkanapra számolt 992 ezer forintos jövedelemmel a toplista élére álljon.

Míg 2018-ban a Fideszhez szorosan kötődő ügyvéd, Bajkai István lett a második a toplistán, a friss adatok szerint a napi 362 ezer forintos jövedelme már csak a harmadik helyre volt elegendő. Előző évhez képest egyébként mintegy 46 százalékkal csökkent a számított jövedelme Bajkainak - az ügyvédi irodájából jóval kevesebb pénzhez jutott, 77,8 millió forinthoz.

2019-es vagyonnyilatkozata alapján két helyet ugorva a második legnagyobb jövedelme Rogán Antalnak volt, aki közel egymilliós képviselői fizetése mellett majdnem kétmilliót kap azért, mert miniszteri posztot is betölt a Miniszterelnöki Kabinetiroda élén. Ám ennél sokkal jövedelmezőbbnek tűnik a feltalálói szakma. Találmányhasznosítási díjként ugyanis 197,3 millió forintra tett szert tavaly. Ez a képviselői és a miniszteri fizetéssel együtt évi 19,4 milliós jövedelmet jelent, vagyis naponta 882 508 forint folyt be Rogánhoz. 

Rogán Antal előretörése miatt lecsúszott a dobogóról az egykori fejlesztési miniszter, Seszták Miklós. A 357 693 forintos napi jövedelem ugyan 11 százalékkal meghaladja az előző évit, ezúttal csak a negyedik helyre volt elegendő a listánkon. A volt miniszter jelenleg képviselői fizetéséből, 997 200 forintos kormánybiztosi béréből és az ügyvédi irodájából fedezheti a mindennapokat. Utóbbi ráadásul meglehetősen jól jövedelmez, hiszen tagként több mint 70,5 millió forint folyt be hozzá 2019-ben.

Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter idén is stabilan tartja az ötödik helyét a 272 259 forintos napi számított jövedelmével. Előkelő helye miniszteri fizetésének köszönhető, hiszen havi bruttó 5 millió forintért tölti be ezt a posztot, ami mellé a 989 700 forintos képviselői alapbért is megkapja.

A listán következő két fideszes képviselő, Becsó Zsolt és L. Simon László nagyot léptek előre tavaly. Míg 2018-as jövedelmeik alapján a lista második felébe tartoztak, a friss számok alapján a top 10-be is befértek, a hatodik és a hetedik helyre kerültek. Becsó Zsolt napi jövedelme 362 százalékkal (!!!) 224 438 forintra nőtt tavaly, ám a dokumentum szerint ez egyszeri tételnek köszönhető, nem pedig rendszeres bevételnek.

A listában L.Simon László után egy jelentősebb szakadék mutatkozik, hiszen az utána következő MSZP-s Hiller István már "csak" napi 179 945 forintos jövedelmet tud felmutatni, ami frakcióvezetői és az országgyűlési alelnöki posztért kapott bérének köszönhető.

nagyobb visszaesők táborát vezetheti Lázár János, akinek bár minimálisan, 6 százalékkal gyarapodott a havi jövedelme 2018-hoz képest, a számított napi 171 619 forintos jövedelem már csak a 9. helyre volt elegendő. Egy évvel korábban még a lista 6. helyét tudhatta magáénak. Jövedelemforrásai nem változtak egyébként: képviselőként közel 1,2 millió forintot kap, ami mellé 1,3 millióhoz jut kormánybiztosi posztjának köszönhetően, 15,5 millió forint pedig bérleti díjként, osztalékként folyt be hozzá.

Orbán Viktor egyébként a lista 24. helyét kaparintotta meg az előző évi 19. után. Képviselői fizetése mellé miniszterelnökként havi 1,5 millió forintot kap, a két juttatás együtt napi 113 486 forintos jövedelmet jelentett. (mfor.hu)