h i r d e t é s

Ismét zavargásokba torkollottak a tüntetések Spanyolországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ismét zavargásokba torkollottak a tüntetések Spanyolországban

2020. november 03. - 12:42

Spanyolországban ismét erőszakba fulladtak a szigorítások elleni demonstrációk. Továbbra is a kormány lemondását követelik a tüntetők Olaszországban. Brazíliában pedig a kötelező oltás ellen tiltakoztak a lakosok.

Fotó: EFE/ Rodrigo Jimenez

Törtek zúztak a szigorítások ellen tüntetők az észak-spanyolországi Logroño városában.

150 ember kövekkel zúzta be a boltok kirakatait, amiket utána ki is fosztottak, emellett szemetes konténereket is felgyújtottak.

Zavargások voltak több kisebb városban, valamint Madridban és Barcelonában is.

A korlátozások ellen tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel is. A megmozdulások során országszerte 60 embert vettek őrizetbe. A madridi polgármester elítélte az erőszakos incidenseket, és az éjszakai kijárási tilalom békés betartására szólította fel a tiltakozókat.

A miniszterelnök már keményebben fogalmazott. Pedro Sánchez tűrhetetlennek nevezete a tüntetéseket.

Az ibériai államban már átlépte az 1,2 milliót a fertőzések száma.

Spanyolországban egy hete lépett életbe ismét szükségállapot és éjszakai kijárási tilalom.

"Távozz Conte!" - ezt skandálták a tüntetők már Olaszországban. Itáliában is mindennapossá váltak a kormányellenes megmozdulások.

Itáliában az új szigorítások értelmében a bárok és éttermek csak este 6 óráig lehetnek nyitva. A konditermek, mozik és uszodák azonban ismét bezártak.

A pandémia második hulláma most ismét aggasztó mértéket ölt: a dél-európai államban 30 ezer körül mozog a naponta regisztrált fertőzöttek száma. Eddig 709 ezer embernek lett pozitív a tesztje.

"Nem vagyunk tengerimalacok" - ezt skandálták a tüntetők Sao Paulo-ban. Brazília legnépesebb városában a koronavírus elleni védőoltás ellen tüntettek. A tervek szerint mindenkinek kötelezővé akarják tenni az oltóanyagot. Az oltás beadásról a szövetségi vezetőknek saját hatáskörben dönthetnek,

Brazília a világjárvány kezdete óta több mint 5,5 millió esetet regisztrált, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok és India után itt regisztrálták a legtöbb fertőzöttet világszerte.

Dél-Amerika legnagyobb országa eddig 159 884 halálesetet jelentett, ezzel az Egyesült Államok után a második a halálozási arányokat tekintve. (hirtv.hu)