h i r d e t é s

Itt az ideje az átláthatóságnak – Petíció az átlátható bérekért

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Itt az ideje az átláthatóságnak – Petíció az átlátható bérekért

2022. október 24. - 18:21

Jelenleg csak 10 uniós ország fogadott el jogi keretet a bérek átláthatóságára vonatkozóan, holott a transzparencia nem csupán a munkavállalók tájékoztatáshoz való jogát és a nemek közötti bérszakadék csökkentését biztosítja, de lehetővé teszi a fizetések átláthatóságát is az álláskeresők számára.

Az „egyenlő munkáért egyenlő bért” az Európai Unió egyik fontos alapelve, amelyet azonban – a közzétett irányelvek ellenére – ritkán hajtanak végre vagy érvényesítenek a tagállamok: jelenleg csak 10 uniós ország fogadott el jogi keretet a bérek átláthatóságára vonatkozóan (Ausztria, Belgium, Dánia, Németország, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Portugália és Svédország). Holott a transzparencia nem csupán a munkavállalók tájékoztatáshoz való jogát és a nemek közötti bérszakadék csökkentését biztosítja, de lehetővé teszi a fizetés átláthatóságát is az álláskeresők számára.

Az álláshirdetésekben a bérsáv megjelenítése ma inkább kivétel, nem pedig hétköznapi elvárás, ezért a No Fluff Jobs elhatározta, hogy „nyíltan és hangosan” küzdeni fog a munkaerő-toborzás sztenderdjeinek megváltoztatásáért. A „Tiszteljük egymást” elnevezésű kampánya keretén belül a No Fluff Jobs három országban, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon gyűjti az aláírásokat 2022. szeptember 15 és október 31. között. A petíciót – amely jelenleg több mint 10 ezer aláírással rendelkezik – mindenki aláírhatja, aki egyetért a kezdeményezéssel.

A No Fluff Jobs kampányával arra kíván rávilágítani, hogy a fizetési bérsáv megadása az álláshirdetésekben a munkáltató és a munkavállaló közös érdeke. A bérsáv megjelölésével többek között hatékonyabb a munkakörhöz illő személy megtalálása, és megelőzhető a bérek egyenlőtlensége is. A kiválasztás teljes folyamata alatt a jelöltekkel szembeni átlátható és tiszteletteljes bánásmód a munkáltató presztízsét növeli a jelentkezők és a meglévő alkalmazottak szemében egyaránt.

Kölcsönös előnyök a munka világában

„A bérsávok feltüntetése több szempontból is előnyös. Egyrészt segít, hogy a munkáltatók ne használhassák ki az álláskeresők informálatlanságát, ne tudjanak az információs aszimmetriát kihasználva, messze piaci bér alatti fizetést kínálni. Ráadásul az álláspiacszintű bértranszparencia hosszú távon a korrekt cégeknek kedvezne, ami nyilván a munkavállalók és a piac érdeke is. Másrészt a bérek nyilvánossága a cégeknek is kedvező, hiszen rákényszerítené őket arra, hogy anyagilag is megbecsüljék a már ott dolgozó munkavállalókat és honorálják a lojalitást a fizetések terén is. Ez a szemléletváltás nehéz, de hosszú távon erősebb és igazságosabb céges kultúrát hoz létre. Ez a fajta bérpolitika egyébként vonzóbbá teszi a munkahelyeket. Nem meglepő, hogy a kutatások szerint szignifikánsan nő a jelentkezések száma azon álláshirdetések esetén, ahol a bérsáv feltüntetésre kerül” – nyilatkozta a bérsávok transzparens közzétételének előnyeiről Erdőssy Gellért, a CVShark alapítója és ügyvezetője.

Nyílt levél az Európai Bizottságnak

A „Tiszteljük egymást” kampány részeként Budapest közterületén is találkozhatunk a No Fluff Jobs üzenetével, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a bérsáv megjelenítése legyen kötelező minden álláshirdetésben. A kezdeményezés keretében e közös cél érdekében gyűjtik az aláírásokat. Felhívásában a No Fluff Jobs arra is bátorít, hogy minél többen csatlakozzanak a nyílt levélhez tartozó petíció aláírásához. A nyílt levél az Európai Bizottsághoz szól, és célja, hogy felhívja a figyelmet az átlátható fizetések feltüntetésének előnyére, és ösztönzze az uniós intézményeket a bérsávok állásajánlatokban való közzétételének kötelezettségéről szóló törvény kidolgozásának felgyorsítására. 2022. év végén a petíciót Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fogják eljuttatni.

Részlet a nyílt levélből:„Úgy véljük, hogy az európai jogszabályok bevezetése az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk az EU azon "új" tagállamainak polgáraival szembeni megkülönböztetést, amelyek nem felelnek meg az átlátható fizetésekre vonatkozó jogszabályoknak.”

„Sajnos ma is sok jelölt szembesül életkoron, nemen, családi helyzeten stb. alapuló megkülönböztetéssel, amire a 21. századi Európában nem kerülhet sor, és amit az ezt kezdeményező országok törvényhozó testületei nem rendeztek. Az ebben a levélben szereplő információkat mélyreható kutatások és számos felmérés támasztja alá. Az állásra jelentkezők 72%-a állítja, hogy az állásajánlatokból hiányoznak a fizetéssel kapcsolatos információk, míg a válaszadók 92,9%-a azt állítja, hogy a nyilvánosságra hozott javadalmazás fontos vagy inkább fontos szerepet játszik az álláshirdetésben. Ráadásul az átlátható fizetések társadalmi aspektusa sem lényegtelen. Hozzájárul a férfiak és nők egyenlő díjazásának javításához – erre a tényre maga az Európai Bizottság is rámutatott 2021. március 4-i javaslatában.”

 


A levelet (angol nyelven) ezen az oldalon lehet aláírni: https://mailchi.mp/nofluffjobs/transparency-open-letter