h i r d e t é s

Ivermectin: Mi folyik itt?

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

Ivermectin: Mi folyik itt?

2020. augusztus 02. - 12:25

A modern gyógyszertörténet öt legnagyobb hatású felfedezése volt idő szerinti sorrendben az aszpirin (1899), a Salvarsan (1908), amivel a kemoterápia kora kezdődött el, a C-vitamin (1928), a penicillin (1940) és az Ivermectin (1981).

Ivermectin, új jelölt a SARS-CoV-2 / COVID-19 ellen - Forrás: ann-clinmicrob.biomedcentral.com

Mit tud az Ivermectin?

  1. Széles hatásspektrumú parazitaellenes szer (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7814280/). Egyetlen dózisban hatásos a legkülönbözőbb parazita fertőzések ellen, a bélférgektől (Ascaris, Taenia), laposférgektől (májmétely, vérmétely), az elefantiázis, bilharziázis, folyami vakság (onchocercariasis), filáriázis kórokozóin át a protozoonok okozta Chagas-betegségig és maláriáig. Ezekre a parazitás megbetegedésekre Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában emberek százmilliói használtak vagy használnak Ivermectint. Állatok féreg- és élősködő mentesítésére szerte az egész világon alkalmazzák. E célra Magyarországon is elérhető.
  2. Hatékony a rovarok okozta fertőzések (rüh, fejtetű, lapostetű) ellen, sőt, ha Ivermectin bevétele után éri szúnyogcsípés az embert, még a szúnyogot is elpusztítja. (https://medicine.yale.edu/news-article/19657/) (https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(18)3232…/fulltext…).
  3. Antibakteriális hatással is rendelkezik a TBC kórokozójával (https://aac.asm.org/content/57/2/1040) és a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureussal (MRSA) szemben (https://aricjournal.biomedcentral.com/…/1…/s13756-018-0314-4) is, bár eddig ilyen irányban csak in vitro vizsgálatok történtek.
  4. 2018-ban szarvasmarháknál gombás eredetű ótvar kezelésében (http://www.chemijournal.com/archives/…) is hatásosnak találták.
  5. In vitro vizsgálatokban széles spektrumú antivirális hatását tapasztalták RNS (zikavírus, influenza A vírus, chikungunya láz, kullancs enkefalitisz, dengue láz, nyugat-nílusi láz, sárgaláz, venezuelai lóekefalitisz, HIV-1 és tucatnyi további) és DNS (sertés cirkovírus, VSV, vagyis vezikuláris stomatitisz vírus, parvovírusok és 1-es típusú bovin herpeszvírus) vírus ellen. In vivo azonban eddig csak a baromfipestis (NDV), a nyugat-nílusi láz, a VSV és parvovírusok ellen alkalmazták (https://ann-clinmicrob.biomedcentral.com/…/s12941-020-00368…).
  6. Emlőrákban bizonyították daganatellenes hatását in vitro és in vivo.
    (https://cancerres.aacrjournals.org/content/76/15/4457.long…).
  7. Bizonyos daganatok nem reagálnak a kemoterápiás szerekre (multidrog-rezisztens rák). Ezekről kiderítették, hogy egy sejtfehérje (Gp170, vagy Pg-p, újabb nevén MDR1) túltermelése révén érik el ezt a rezisztenciát. Ez a fehérje A sejtek citoplazmájában van jelen, és a bejutott esetleges mérgező anyagokat megköti, és „kiviszi” a sejtből, mielőtt azok a sejtműködést károsíthatnák. Így a toxikus rákellenes szereket is eltávolítja, védve ezzel a daganatsejteket. Az Ivermectinről kimutatták, hogy gátolja azt a sejten belüli kémiai jelsorozatot (szignál-kaszkádot), ami az MDR1 fokozott termelését kiváltja (https://jeccr.biomedcentral.com/…/10.1186/s13046-019-1251-7…). Így az Ivermectin visszaállítja a multidrog-rezisztens daganatok érzékenységét a kemoterápiás szerekre.
  8. Végül egy ismeretlen eredetű bőrbetegség, a rosacea kezelésében is kiválónak bizonyult (emberek számára Magyarországon kizárólag a rosacea kezelésére való kenőcs használatát engedélyezték).

A SARS-CoV-2 is azok közé az RNS vírusok közé tartozik, amelyekre az Ivermectin hatni képes. Az április elején közzétett in vitro tanulmány után számos helyen elkezdődtek a klinikai vizsgálatok is. Mivel az Ivermectin a világ egyik legszélesebb körben használt és legolcsóbb gyógyszere, aminek szinte alig vannak mellékhatásai, sok országban az orvosok klinikai vizsgálatok nélkül is elkezdték adni a CoViD-os betegeiknek. Az elért legfontosabb eredményeket (július 12-ig) a mellékelt .docx fájlban mutatom be (https://drive.google.com/…/1HgAHb8knHV4kUcL5IdE-bKpO_…/view…).
Az összeállítás Dr. Merényi Attila (barátom és küzdőtársam az Ivermectin ügyében) áldozatos munkájának eredménye.
Jelenleg legalább 20 országban több mint 35 klinikai vizsgálat van folyamatban. A perui egészségügyi hatóságok felvették a hivatalos CoViD-19 kezelési protokollba. Brazíliában, Kolumbiában tartományi önkormányzatok ingyen osztogatják a lakosságnak. Dominikában Dr. José Natalio Redondo Galan idáig 1500 beteget gyógyított meg Ivermectinnel, köztük a most megválasztott köztársasági elnököt.

Mi folyik itt?

Vagyis az Ivermectin működik. 95-100%-os gyógyulási eredmények, egy-négy dózis hatására. Szóval valóságos diadalmenet. Csakhogy erről sehol nem lehet hallani. Nincsenek ordító szalagcímek, nagy TV-interjúk, felvilágosító kampányok.
Láthattuk az Ivermectin sikereit. Most nézzük, hogyan kezelték ezt a hivatalos amerikai hatóságok, a WHO, és más befolyásos intézmények.

Április 7. (négy nappal a az ausztrál in vitro cikk megjelenése után): Tractor Supply, egy mezőgazdasági termékeket forgalmazó amerikai üzlethálózat, azonnali hatállyal visszavonja teljes állatorvosi Ivermectin-tartalmú gyógyszerkészletét (https://community.hannity.com/t/tractor-supply-told-…/229587). A cég alkalmazottai szerint a CDC (Center for Disease Control – az USA fertőző betegségekkel foglalkozó kutatóközpontja) utasítására történt az intézkedés.

Április 10. (egy héttel az ausztrál in vitro cikk megjelenése után): Az FDA Állatorvosi szekciója formális figyelmeztetést tesz közzé: Eszerint nem javasolják az állatorvosi Ivermectin készítmények emberi használatát (https://www.fda.gov/…/fda-letter-stakeholders-do-not-use-iv…). Megjegyzés: Az állatorvosi készítmények sehol nem engedélyezettek emberi használatra, de az Ivermectin esetén a Magyarországon engedélyezett szájon át adható és injekciós készítmények teljes összetételét (hatóanyag, oldószerek) ellenőrizve emberre ártalmatlannak tekinthetjük.

Április ?: Magyarországon valamennyi Ivermectin tartalmú állatorvosi készítmény (a korábban kisállat-kereskedésben szabadon árusított Sh Ivermectin Spot On cseppeket is) állatorvosi vénykötelessé vált.

Ezek az intézkedések még érthetők és védhetők is bizonyos mértékig. Ekkor még nem kezdődtek el az orvosok egyéni kezdeményezésére, alacsony dózisban végzett Ivermectin kezelései. Másrészt az az elv is védhető, hogy állatgyógyászati készítményeket ne adjunk embereknek, bár ezt már meg lehet kérdőjelezni abban az esetben, ha az állati készítmény bizonyíthatóan emberre ártalmatlan összetételű, és emberi készítmény nem áll rendelkezésre (mint például Magyarországon). Április második felében és májusban viszont már több ezer kezelés során összegyűlt bizonyíték állt rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az Ivermectin hatásos a CoViD-19 betegekben, és komoly mellékhatásokról egyetlen jelentés sem érkezett.

Ennek fényében sokkal nehezebben magyarázható, hogy:

Május 21.-én az NIH (National Institute of Health – az USA közegészségügyi intézete) által közzétett, a CoViD-19 kezelésére indított klinikai vizsgálatok listáján (https://zenodo.org/record/3837219#.Xx3yHp4zbIU) AZ IVERMECTIN NEM SZERPEL. Ekkor Floridában J.J. Rajter és munkatársai már közzétették a teljesen szabályszerű elvek szerint végrehejtott „ICON” tanulmányuk előzetes eredményeit, és legalább három másik Ivermectin vizsgálat is folyamatban volt az Egyesült Államokban.

Június 5-én a Biotechnology & Biotechmological Equipment című szaklap internetes változatában közzétettnek egy április 16-án(!!!) beérkezett tanulmányt, miszerint gyógyszerkinetikai számítások alapján az Ivetmectin valószínűleg hatástalan a SARS-CoV-2 ellen. Ekkor már több tucat tanulmány bizonyítja az ellenkezőjét klinikai adatok alapján.

Június 22-én a PAHO (Pan-American Health Organization: Pánamerikai Egészségügyi Szervezet, a WHO egyik tagszervezete) állásfoglalást tett közzé (https://iris.paho.org/…/5…/PAHOIMSCDECOVID-19200033_eng.pdf…), amelyben nem javasolja az Ivermectin alkalmazását CoViD-19 betegek kezelésére. Indolásuk szerint: a) nincs elegendő bizonyíték a hatásosságára, b) a jelentett eredmények megbízhatatlanok és elfogultak, c) A WHO nem vette fel az Ivermectint a „Solidarity” elnevezésű klinikai vizsgálatba, mint lehetséges CoViD-ellenes gyógyszert.

Július 21-én az E-bay internetes áruház megszüntette az Ivermectin tartalmú állatorvosi készítmények forgalmazását (https://www.reddit.com/…/ebay_bans_sale_of_certain_pet_med…/) az FDA 3 hónappal korábbi (!!!) figyelmeztetésére való hivatkozással (lásd feljebb).

Július ? Egy nappal később érkezett információ szerint (ismeretlen időpontban) az Amazon is letiltotta Kaliforniában az Ivermectin tartalmú állatorvosi szerek árusítását.

Júliusi információ: A Bolíviában tevékenykedő Covid Angels elnevezésű szervezet (Ingyenes Ivermectin kezelést biztosítanak a rászorulóknak) egyik vezetőjét többször életveszélyesen megfenyegették, és ismeretlenek követték az otthonáig,

Hivatalos egészségügyi szervezetek (FDA, CDC, NIH, PAHO) aktívan fellépnek az Ivermectin használata ellen, internetes áruházláncok lemondanak a várható nagy forgalomemelkedésről és a vele járó valószínűleg nem kis haszonról. Ivermectint ingyen osztogató jótékonysági szervezetet fenyegetések érik. Hát mi folyik itt?

Nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek. A kérdésre válaszoljon mindenki saját magának. Minden esetre még egy linket ide kell illesztenem:

Jay A. Sanchez, New York-i ügyvéd május 9.-én feljelentést tett a Helsinki Emberi Jogok Bíróságánál Az FDA és az NIH ellen emberiség ellenes bűncselekmény vádjával az Ivermectin CoViD-19 elleni hatékonyságának semmibe vétele és használatának megtagadása miatt. A Feljelentés másolatát Július 23.-án tette közzé a Twitter-oldalán, egy, az E-bay intézkedésére reagáló bejegyzése mellékleteként (https://twitter.com/jaysanchezd…/status/1286137868746924035…).

Rómában Cato Senior minden szónoklatába belefűzte annak témájától függetlenül: Ceterum censeo Carthaginem esse delendum (egyébként szerintem Karthagót el kell pusztítani). Most Cato szállóigéjét felhasználva zárom ezt a posztot, melyet saját használatra átalakítottam:

Ceterum censeo Ivermectinam esse utendum. Egyébként szerintem az Ivermectint használni kell. És nem csak most, nem csak a járvány megfékezésében, de egyéb terápiás értékeit is fel kell tárnunk és kiaknáznunk.

Tóth Sándor
Facebook