h i r d e t é s

Járdalapok teherbírása: ezt mindenképp tudnod kell!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Járdalapok teherbírása: ezt mindenképp tudnod kell!

2023. október 27. - 13:24

A járdalapok pontosan azt jelentik a kertnek, mint a belső burkoló elemek a nappalinak vagy fürdőszobának. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a kerti betonlapok a külső tereknek, azaz otthonunk környékének alapvető elemei. Könnyen tervezhetünk és alkothatunk a segítségükkel. Ugyanakkor a járdalapok nemcsak esztétikai szempontból fontosak, de használatukkal könnyebben, gazdaságosabban és gyorsabban alakíthatunk ki stabil, dekoratív járófelületeket.

A járdalapok teherbírása

A tetszetős megjelenés, és gazdaságos beépítés önmagában mit sem ér, ha pár év alatt megrepedezik vagy elkopik kedvenc külső burkolatunk. Épp ezért tartósnak és strapabírónak kell lennie a kiválasztott betonlapoknak. A Babó Kőburkolat kínálatában csakis neves gyártók megbízható termékei szerepelnek, amelyek bírják a terhelést, Nézzük, milyen tényezőktől függ a járdalapok teherbírása.

A felhasznált alapanyag

Az ókori rómaiak alapvetően még kavicsot, követ és márványt használtak a külső burkolatok kialakításához. Azóta sokat változott a világ és számos innovatív alapanyag jelent meg a járdalapok gyártásában. A napjainkban elérhető kerti lapok készülhetnek betonból, természetes kőből, terrakottából, gumi- vagy műanyag alapú anyagokból. Értelemszerűen a beton és a természetes kő felhasználásával készült termékek általában a legteherbíróbb járdalapok közé tartoznak.

Vastagság

Nagyon egyszerű a matek: minél vastagabb a járdalap, természetesen annál nagyobb tehernek képes ellenállni. Ehhez persze nélkülözhetetlen a kifogástalan minőség, a szakszerű telepítés, valamint a rendszeres karbantartás és védelem. Apropó, felületvédelem! Nézzük, mire érdemes figyelnünk:

A járdalapok felületvédelme

kültéri járdalapok a szabad ég alatt óhatatlanul kitettek az időjárásnak, szennyeződéseknek és egyéb károsító tényezőknek. Emiatt az évek során elveszíthetik eredeti szépségüket. Szerencsére a megfelelő felületvédelemmel a járdalapok élettartamát meghosszabbíthatjuk és így megőrizhetjük eredeti megjelenésüket. Az egyik leghatékonyabb módja a védelemnek az impregnálószerek használata. Ilyenkor a hatóanyagok könnyedén behatolnak a járdalapok pórusaiba és védelmet nyújtanak a víz, olaj, fagyás, olvadás és egyéb károsító tényezők ellen. A burkolat típusától függően bevethetünk még lakkozást, gyommentesítő homokot a lapok közötti hézagokba, magas nyomású vízsugarat, valamint algamentesítő szereket.

Biztos alapozás

A teherbírás nagymértékben függ az alapozástól is. Egy jól elkészített, tömörített homok- vagy kavicsalapozás növeli a járdalapok teherbíró képességét, de még biztosabb, ha betonalapozást használunk.

Gyártási minőség

Itt is érvényesül a gyakran hallott mondás, miszerint ha minőségről van szó, az olcsó gyakran drágább. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy az olcsóbb termékek kevésbé tartósak, hamar tönkremennek így pár év után újra költenünk kell a javításra vagy teljes cserére. Ezzel szemben a minőségi járdalapok jobban ellenállnak a terhelésnek és az időjárásnak, így megfelelő karbantartás mellett évtizedekig nem lesz vele gondunk.

Sokoldalú választék

A legtöbb szabványos járdalap a gyalogos forgalomhoz van optimalizálva, ami azt jelenti, hogy képesek ellenállni az emberek és a kerti bútorok súlyának. De találhatunk vastagabb betonlapokat is a webshopok és szaküzletek kínálatában, amelyek megbirkóznak könnyű járművek, autók, motorok parkolásával is. A Babó kőburkolatok webáruházban olyan neves gyártók termékeiből választhatunk, mint például Semmelrock, Frühwald, Egom-kő, BetonEpag és KK Kavics Beton. Találjuk meg a stílusunknak megfelelő teherbíró, minőségi járólapot, elérhető áron!