h i r d e t é s

Játék, sport, élmény: FIFA 22

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam
a- a+

Játék, sport, élmény: FIFA 22

2022. január 11. - 10:49

Maga a FIFA sorozat egy igazán lenyűgöző játék azok számára, akik szeretik a sportot és a kihívásokat akár más játékosokkal szemben is. 

Az Electronic Arts legismertebb nevén EA Games által kiadott FIFA 22 a 29. kiadása ennek a szériának. A játékot természetesen különböző platformokra készítették el. Alkalmas Microsoft Windowsra, Nintendo Switchre, PlayStation 4-re, Play Station 5-re, Xbox One-ra és Xbox Series X-re is. A játék borítón a Paris Saint Germain játékosa Kylian Mbappe látható. A játék ára változó hiszen ez attól függ, hogy milyen platformokra alkalmas (10.490ft-31.641ft).

Az első játék megjelenése óta több korszakváltáson ment keresztül a FIFA. Minden egyes újonnan megjelent sorozatával új szintre emelte a foci élethűségét és a hangulatát. A vadonatúj technológiáknak köszönhetően mindenkit lenyűgöz ez a nagyszerű játék. Az új Hypermotion technológia egy magasabb színtű élethűséget nyújt a Play Station 5-ön és és Xbox Series X/S konzolokon. A mozgások rögzítését különleges Xsens ruhákkal 22 valódi játékos (focista) mozgását rögzítették egyszerre a fejlesztők ennek köszönhetően jöhetett létre a játék lenyűgöző látványvilága. Videójátékban még soha nem volt arra példa, hogy a karakterek élethűen mozognak.

A játékosok mozgása és reakciói minden egyes helyzetben a valóságot tükrözik. Ezt a tevékenységet a leges legjobban a gép elleni játék tükrözi. Nyilván ebben az esetben nem egy barát, ismerős vagy egy ismeretlen ellenféllel játszunk, hanem magával a géppel. Ilyenkor is jól látható az, hogy a gépi reakciók egy-egy általunk irányított cselekményre 6-szor gyorsabban reagál, mint ezelőtt. Tehát leegyszerűsítve a régebbi reakcióidőhöz képest 6-szor annyi döntést képest hozni az előző verziókhoz képest a mesterséges intelligencia. Ennek köszönhetően gyorsabban reagálnak a helyzetekre, a labda kezelésére, jobb döntéseket képesek hozni a játék során, valamint a védők szervezetteben reagálnak.

Az egyjátékos rendszerben, azaz a “karrier mód” -ban egy játékos irányítja az egész csapatot. A klub létrehozásának lehetőségével a különböző opciók segítségével saját ízlésünknek megfelelően testre szabhatjuk. Beállíthatjuk az emblémát azt, hogy milyenek legyenek a mezek és még a rivális csapatot is kiválaszthatjuk. Az úgynevezett Squad Builder menüpontban véletlenszerűen generált játékosokból állíthatjuk össze a csapatunkat. A stadionszerkesztés is egy újdonság ebben a módban, ahol még a lelátó kinézetét is megszerkeszthetjük. Mondhatni igazán egyedi stadionunk lesz. Lehet szerezni a mérkőzések során tapasztalati pontokat is, amivel javítani lehet a játékosok statisztikáját.

Az Ultimate Team keretein belül bekerült a FUT Heroes kártyatípus. Ismert régi játékosok szerepelnek ezek között a kártyák között, mint például Diego Gomez, Robbie Keane vagy Joe Cole. A VOLTA rendszere lehetővé teszi a játékosok számára, hogy különleges képességeket használjanak a játék során. Ez a lehetőség igencsak erősíti a játékos karaktereket, amely három képességet foglal magában a Power Strike-ot, a Pure Pace-t és az Aggresive Tackle-t.

Újdonság, hogy ebben a kiadásban végre szerepel magyar focicsapat is. A Rest of the World csapatai között szerepel a Ferencváros. 10 év után megjelent az első női kommentátor hang is Alex Scott személyében.

Habár lényeges változáson ment keresztül a FIFA az idei évben még is a hírek szerint ez az utolsó FIFA kiadás. Az EA Sports 10 éves licenszszerződése a végére ér és évek óta tartanak a tárgyalások a hosszabbítás érdekében. Ennek nagyon komoly anyagi akadályai vannak a foci világában ugyan is az eddigi összeg dupláját akarják kérni a továbbiakban a kiadótól. Ebbe valószínűleg nem fognak belemenni és ezért bármennyire is szomorú a tény, de több mint két évtized után lehet örökre búcsút mondhatunk a FIFA további lehetséges szériái.

Ha megnézzük nagyon jelentős újdonságok nem történtek ebben a játékban viszont éppen elegendő ahhoz, hogy még is valahogy másképp tekintsünk a FIFA világára. Persze megvannak az apróbb hátrányok a játék során, de ezt ellensúlyozza mindaz, amit a játékon belül látunk. A játék élmény, a látvány az élethűség az újdonságok betétele.

Természetesen megvannak a negatív dolgai ennek a játéknak is. A szokásos FIFA hiányosságok még mindig észlelhetőek. Gondolok itt példaként arra, hogy nehézségi szintek között igen nagy a különbség.

Mindent összevetve a pozitívumai a játéknak az, hogy a Hypermotion technológia valóban élethűbbé varázsolja a focit, rengeteg apró részlet emeli a játékélményt észrevétlenül, pontosabb és letisztultabb az irányítás, valamint a magyar játékosok nagy öröme az, hogy magyar focicsapat is szerepel a játékban. Véleményem szerint ez egy igazán jó játék melyet kár lenne kihagyni az idei évben is.

Szerencsejáték
A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

A játék öröm. Minden ember igényli a szórakozást, a játékkal járó izgalmakat. Ha szerencsejátékot játszunk, pénzt fordítunk arra, hogy a játék során nyereményt érjünk el. A kockázat izgalma, a kisebb-nagyobb, vagy éppen az álomösszegű nyeremények elérésének lehetősége teszi vonzóvá a szerencsejátékokat.

Felelős játék 

A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. 

Játékfüggőség

Vannak, akik képtelenek abbahagyni a játékot, ami egyfajta kényszerré válhat. Újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elveszített pénzüket visszakapják. Az, aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért?

A problémás szerencsejátékos pedig önmaga és környezete számára is súlyos problémákat okoz. Hazudik és kifogásokat keres, hogy eltitkolja a valóságot, például az eljátszott havi keresetet. Családi és baráti kapcsolatokat rombolhat le, mert a játék kényszere minden kapcsolatnál fontosabb lesz számára. Elveszítheti egzisztenciális hátterét, mert eljátssza a létfenntartáshoz szükséges pénzt is. A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül fejlődik ki. Ők maguk is csak későn ébrednek rá, hogy egyre több komoly problémával kell szembenézniük. 

Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak. 

A játékszenvedély az alábbi súlyos következményekkel járhat: 

• pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás 
• munkahely, lakás elvesztése 
• családi és párkapcsolati problémák 
• konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel 
• a hobbi és az érdeklődés feladása 
• magányosság, izoláció 
• az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása 
• bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy a játékon elvesztett pénzt pótoljuk) 

Önkorlátozás 

A Szerencsejáték Zrt. internetes játékrendszere egyre szélesebb körben lehetővé teszi a játékosoknak, hogy önmaguknak meghatározzák, maximum mennyit akarnak játékra költeni. Belépés után az „Önkorlátozás” menüpont használatával beállítható a napi és a heti költési limit az adott játékra. A játékosnak nem kötelező beállítani ezt a féket, de önkéntes vállalásként a felelős játékszervező megfontolásra ajánlja a lehetőséget. Ennek segítségével ugyanis a rendszer nem engedi, hogy a játékost elragadja a hév, és túllépjen a racionális kereteken. Használja az önkorlátozást, legyen partnerünk a felelős játékban!

Tesztelje önmagát az alábbi linkre kattintva!
www.maradjonjatek.hu/onteszt

Hova fordulhat segítségért?

Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez:

Szerencsejátékos Segélytelefon

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve Segélytelefon szolgáltatást működtetünk. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon.

A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is.
A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778

A függőségekkel foglalkozó ellátóhelyek listáját megtalálja a https://rolunk.szerencsejatek.hu/uploads/files/original/static_page/20180801093422/ellatohelyek-listaja.pdf dokumentumban.
Játékfüggőséggel foglalkozó civil szervezetek listáját megtalálja a https://bet.szerencsejatek.hu/cmsfiles/7a/5e/jatekfuggoseggel-foglalkozo-szervezetek.pdf dokumentumban.

Játékfüggőséggel és felelős játékszervezéssel kapcsolatos további információk a www.maradjonjatek.hu tematikus weboldalunkon érhetők el.

Ne feledje: problémájával nincs egyedül!