h i r d e t é s

Jövő héten nem szállít üzemanyagot a kis benzinkutaknak a Mol

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Jövő héten nem szállít üzemanyagot a kis benzinkutaknak a Mol

2022. november 18. - 05:54

Nagy sorokra lehet számítani. 

Sorbanállás 2022. május 26-án - A kép illusztráció!

Nem szállít benzint és dízelt jövő héten a Mol azoknak a kis benzinkutaknak, amelyekkel idén tavasszal a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést – értesült az RTL Híradó. A Mol a döntést az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta.

A cég az RTL érdeklődésére közölte: „azoknak az új viszonteladó ügyfeleknek szól a tájékoztató, akik felé kiszolgálási kötelezettségünk nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttünk velük. 

Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket.  

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a Mol döntése lényegében azt jelenti, hogy Magyarországon bedőlt a biztonságos üzemanyagellátás.

A hazai kőolajtartalék 34 napra elegendő, az üzemanyagtartalék pedig 30 napra, tehát a törvényben előírt 90 napnál rövidebb időre biztosított az ellátás

– mondta a szakértő, hozzátéve: a Mol szállítás leállításáról szóló levelét 251 benzinkút-üzemeltető vállalkozás kapta meg. Ezek a cégek esetenként több kutat is üzemeltetnek, így a magyar üzemanyagellátás 30 százalékát biztosították, tehát jelentős arányt képviseltek a magyar üzemanyagpiacon – mondta. A Mol közleménye ezzel szemben azt állítja, hogy a szállítások felfüggesztése az összes magyarországi benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti. A benzinársapka kihirdetésekor egyébként nagyjából 2000 benzinkút működött Magyarországon.

Egri Gábor figyelmeztetett: sorban állásokra és hosszú várakozási időre kell számítani a magyar kutakon, a legnagyobb gond vidéken lehet, ahol az embereknek esetenként jelentősen többek kell majd utazni az üzemanyagért. A szakértő azt mondta, hogy egyértelműen a magyar állam által bevezetett ársapka okozza a jelenlegi helyzetet:

Ez történik, amikor nem piaci feltételekkel bonyolítjuk tőzsdén jegyzett termékek forgalmazását

– fogalmazott Egri Gábor. (rtl.hu)