h i r d e t é s

Karácsony Gergely: Budapest beperli a kormányt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Karácsony Gergely: Budapest beperli a kormányt

2023. április 19. - 14:14

„Ez így nem mehet tovább” – írja közösségi oldalán a főpolgármester. 

Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Budapest főpolgármestere bejelentést tett. Facebookon közzétett bejegyzésében ezt írja: „Ha Budapest biztonságos működése, a budapestiek érdeke szembekerül a törvényben rögzített kormányzati sarcolással, akkor én mindig, minden körülmények között Budapestet és a budapestieket választom. A válságot takarékos és okos lépésekkel kezeljük, de ami mára Budapest biztonságos működését veszélyezteti, az a kormányzati sarcpolitika.”

A szolidaritási adónak nevezett adó verte ki nála a biztosítékot. Mint írja, fideszes elődje, Tarlós István idején évi ötmilliárd forintot fizetett ezen a jogcímen Budapest, most 58 milliárd terheli ezen a jogcímen a fővárosi költségvetést.

„Budapestnek ebben az évben kétszer annyit kellene befizetnie a kormánynak, mint amennyit ilyen-olyan támogatásként kap.

A kormányzati támogatás, beleértve a közösségi közlekedésnek adott támogatást is, mintegy 33 milliárd, ezzel szemben a kormányzati sarc idén 58 milliárd”

– áll a posztban. Majd megállapítja, hogy Budapest finanszírozza a kormányt, és nem fordítva.

„Márpedig ez így nem mehet tovább” – írja.

Eddig vártak, érveltek, tárgyaltak, de most már nem várnak tovább: „Most ütemet és hangsúlyt váltunk. Beszüntetjük a kormány finanszírozását. Nem másért, csakis Budapestért.”

Hogy ez pontosan mit jelent?

Az adónemnek azt a részét, amit törvényesnek gondolnak, befizetik, az általuk vitatott részt viszont "nem tudjuk és nem is akarjuk befizetni". Karácsony Gergely az MTI kérdésére úgy válaszolt az újságíróknak tett bejelentésén, hogy az 58 milliárd forintból 33 milliárdot fizetnek meg.

Ez a jogi álláspontjuk – fűzte hozzá a főpolgármester.

Az Mfor összesítése szerint a főpolgármester bejelentései alapján:

  • a fővárosi cégek működése kapcsán 15 milliárd kiadást az év végére ütemeznek át
  • a Budapesti Közlekedési Központ 24 milliárd forint értékű éven belüli hitelt vesz fel a jelenlegi, magas kamat mellett, ezt szeptemberben tudják visszafizetni,
  • az energiamegtakarítási programot fenntartják,
  • „bevasalják a kormányon a jogszabály szerint járó kintlévőségeket”,
  • rezsitámogatást kérnek a fővárosnak, ennek érdekében a főpolgármester már korábban is tárgyalt az illetékesekkel,
  • a Lánchíd felújítására szánt 6 milliárd forintos kormányzati támogatásról korábban döntött a kabinet, ezt az összeget kérik,
  • az uniós támogatással megvalósult trolibuszbeszerzések 11 milliárd forintját a főváros előfinanszírozta, ennek kifizetését is kérik a kormánytól,
  • hosszú lejáratú fejlesztési hitel felvételét is szeretnék elérni, ez szintén a kormány jóváhagyásán múlik,
  • a NAV-nál az adó- és járulékbefizetések felfüggesztését, átütemezését kezdeményezik,
  • bíróságon, közigazgatási perrel támadják meg a szolidaritási adó – Karácsony szavaival: Budapest-adó – összegét, úgy vélik, a kormány 25 milliárd forint adóbevételt alaptörvény-ellenesen akar elvonni.

(Infostart)