h i r d e t é s

Kardos Sándor fotógyűjteményéből nyílt kiállítás a szegedi Fekete házban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kardos Sándor fotógyűjteményéből nyílt kiállítás a szegedi Fekete házban

2021. szeptember 23. - 15:24

Kardos Sándor operatőr - az idei Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasa - privátfotó-gyűjteményéből válogatott kiállítás látható A bomlás virágai - Fejezetek a Hórusz Archívumból címmel a szegedi Fekete házban csütörtöktől - tájékoztatta a fesztivál sajtóreferense, Izsák Bernadett az MTI-t.

Forrás: mfor.hu

Kardos Sándor több mint negyven évvel ezelőtt kezdett amatőr fényképeket gyűjteni: egyebek mellett feleslegessé vált régi fotókat, üveglemezeket és papírképeket szedett össze. Kollekciója az évtizedek alatt milliós nagyságrendűre bővült. A Hórusz Archívum címválasztása ősi mitológiára utal: Széth isten, a sötétség ura megöli Hórusz istent, a Napot, és szilánkokra töri a szemét. Thoth, az igazság és bölcsesség istene összeszedi a törmelékeket és újjáteremti belőlük Hórusz szemét, ép látást ad neki.

Kardos Sándor szemléletmódja a teljességet célozza, valóságtöredékekből épít olyan képet, amit a privátfotó készítője - legtöbbször tudtán kívül - a vágyai projekciójaként alkot meg. "Az amatőrök kezén milliószámra készülnek fotográfiák, ahol hasonló jelenség állhat elő, remekmű születhet anélkül is, hogy ezt akár a fotós, akár a képen szereplő emberek észrevennék. A kiválasztás szempontjából pedig közömbös, hogy a mögöttes tartalom felismerése az exponálás előtt vagy után, esetleg évtizedekkel később jön létre" - fogalmazott az operatőr.

A tárlaton található mintegy félszáz fotográfia egyik legfőbb alkotóeleme a hiba, a tévedés vagy a véletlen rongálódás, utóbbi kidolgozási hibákból, esetleg szakszerűtlen tárolásból ered. Előfordulnak azonban olyan fotók is, melyeket a készítők utólag, szándékosan cenzúráztak - meglehetősen komikus módon - egy-egy nem kívánt, rossz emlékű személyt, régi szerelmest egyszerűen csak kivágtak a képről, letakartak, vagy átsatíroztak.

A tárlat december 31-ig tekinthető meg a szegedi Móra-múzeum helytörténeti kiállítóhelyén. (MTI)