h i r d e t é s

Kati néni aláírta

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kati néni aláírta

2022. december 02. - 07:40

Hiába kérték a vétót, Novák Katalin aláírta és ki is hirdette a szociális törvényt.

Forrás: Novák Katalin Facebook oldala

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a „Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról” címet viselő, rengeteg témáról szóló salátatörvény, amelynek alapján az állam részben kivonul a szociális ellátásból.

A szociális törvénynek ebbe a tervezetbe rejtett módosítása nagy tiltakozást váltott ki, és sokan kérték, hogy Novák Katalin köztársasági elnök vétózza meg..A hivatalos lap szerda esti számából kiderült: hiábavaló volt a kérés, az államfő kihirdette a törvényt. A szokással ellentétben közleményt se tett közzé erről, mint a katatörvény aláírása után, amelyben megmagyarázta volna, miért nem hallgatott a tiltakozókra.

A kormány ugyanakkor rendeletet hozott „a szociális ellátórendszer veszélyhelyzeti működéséről”, amelynek az a lényege, hogy a háborús veszélyhelyzetben „a szociális alapszolgáltatás, a szakosított ellátás, a család- és gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek átmeneti otthona, a családok átmeneti otthona, valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak fenntartója” eltérhet a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételektől.

Magyarán: az előírásoknak kevésbé megfelelő körülmények között is működhetnek. Például a fenntartó az erre a célra korábban nem szolgáló épületet, épületrészt vonhat be a szolgáltatásba, több ingatlanban nyújtott szolgáltatás esetén azokat a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett szolgáltatás helyéül szolgáló egyik épületben vonhatja össze, szolgáltatását a más fenntartó szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett, azonos szolgáltatása helyéül szolgáló épületében nyújthatja. Igaz, mindennek feltétele a rendelet szerint, hogy ez csak „az ellátottak emberi méltóságának és törvényben biztosított jogainak sérelme nélkül” történhet. (hvg.hu)